Reklama

Reklama

Warzywne steki bez mięsa

Groszkowe z ciecierzycą

Składniki

  • 45 dag zielonego groszku
  • 1 duża marchewka
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 dymka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry
  • garść świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ciecierzycę przełóż na sitko i pozostaw tak, by dobrze ociekła. Zagotuj posoloną wodę. Wrzuć groszek, gotuj go do miękkości (3-4 minuty). Odcedź, osącz, odłóż do wystudzenia. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Dymkę oczyść, cebulkę wraz ze szczypiorkiem drobniutko posiekaj. Kolendrę opłucz, osusz, listki drobno pokrój. Zimny groszek oraz ciecierzycę rozgnieć dobrze widelcem albo lekko zmiksuj w malakserze (niezbyt dokładnie, bo w piure powinny być wyczuwalne kawałeczki warzyw). Do piure dodaj startą marchewkę, żółtko, dymkę ze szczypiorkiem, bułkę tartą i kolendrę. Masę warzywną przypraw do smaku pastą curry oraz solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Uformuj z niej 8 owalnych steków. Usmaż je na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (po 2-3 minuty z każdej strony.) 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje