Reklama

Reklama

Warzywne steki bez mięsa

Ziemniaczane z migdałami

Składniki dla: 4 sztuki

Składniki

  • 3 spore ziemniaki
  • 1 dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • po 1 łyżce drobno posiekanej natki pietruszki i koperku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj przez 20 minut w posolonym wrzątku. Potem odcedź, od razu przeciśnij przez praskę i odłóż do wystudzenia. Dymkę oczyść, posiekaj (osobno cebulkę i szczypiorek). Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulkę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsyp przyprawę curry oraz kurkumę, wymieszaj, zdejmij z ognia i studź przez kilka chwil. Piure ziemniaczane przełóż do miseczki. Dodaj cebulkę z czosnkiem oraz przyprawami. Dołóż migdały, jajko, natkę, koperek i szczypiorek (trochę szczypiorku odłóż do dekoracji). Masę przypraw na pikantnie solą i pieprzem. Wymieszaj. Jeśli jest zbyt rzadka, wsyp jeszcze trochę mielonych migdałów. Z przygotowanej masy uformuj owalne kotlety, spłaszcz je. Od razu wkładaj na rozgrzane klarowane masło. Smaż po ok. 4 minuty z każdej strony. Steki udekoruj resztą szczypiorku.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje