Reklama

Reklama

Warzywne steki bez mięsa

Brokułowe z kukurydzą

Składniki

  • 1 średni brokuł (ok. 50 dag)
  • 4 jajka 2 łyżki + trochę do oprószenia bułki tartej
  • 4 łyżki startego żółtego sera (o łagodnym smaku)
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 10 dag sera feta
  • sól
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Odłóż jedno jajko, resztę ugotuj na twardo w lekko posolonej wodzie (ok. 10 minut). Brokuł oczyść, umyj, podziel na różyczki. Włóż do posolonego wrzątku i gotuj 7-8 minut, aż będą miękkie. Wtedy je odcedź, osącz, odłóż do wystudzenia. Jajka ugotowane na twardo wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, obierz, poczekaj, aż zupełnie wystygną. Różyczki brokułu oraz jajka ugotowane na twardo rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków albo widelcem. Do masy dodaj starty żółty ser, 2 łyżki bułki tartej i pokruszoną fetę. Wbij odłożone jajko, przemieszaj. Dołóż kukurydzę z puszki oraz sól i pieprz (do smaku). Masę dobrze wymieszaj. Uformuj z niej 8 płaskich owalnych kotletów. Steki lekko oprósz z obu stron bułką tartą. Wkładaj je na rozgrzany olej i smaż na rumiano, od czasu do czasu obracając łopatką. Podawaj np. z ostrym sosem pomidorowym. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje