Reklama

Reklama

Wątróbka pysznie zapieczona

Kąski z dynią i szalotkami

Składniki

  • 60 dag wątróbki cielęcej,
  • 2 duże twarde gruszki,
  • 80 dag dyni
  • 5 szalotek
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek

Sposób przygotowania

1. Wątróbkę oczyść, dobrze wymocz, kilka razy zmieniając wodę. Potem wyjmij, osusz i potnij na kawałeczki. Dynię odetnij od skórki, miąższ oczyść z pestek i włókien, pokrój w kostkę. Gruszki umyj, obierz, usuń środki z pestkami, miąższ potnij na kawałeczki. Szalotki obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim szalotki. Dodaj dynię. Smaż razem przez 2-3 minuty. 

2. Dynię z szalotkami zdejmij z patelni. Wymieszaj z gruszkami i wątróbką. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Przełóż do żaroodpornej formy. Żółty ser zetrzyj. Posyp nim zapiekankę. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 25-30 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje