Reklama

Reklama

Wątróbka pysznie zapieczona

Pikantna potrawka z pieca

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 80 dag wątróbek drobiowych,
  • 2 duże cebule
  • 1 papryczka chili
  • kawałek korzenia imbiru (ok. 4 cm)
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek natki
  • 2 łyżki oleju do obsmażenia wątróbki
  • sól
  • mielony czarny pieprz

1. Wątróbki dobrze oczyść, wymocz. Następnie wyjmij i wytrzyj do sucha. Cebule obierz, pokrój w półplasterki. Chili rozetnij wzdłuż, czubkiem noża usuń pestki. Strączek potnij w paseczki. Imbir obierz, pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, grubo posiekaj. 

2. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule i czosnek. Dodaj imbir oraz chili. Przyprawy smaż jeszcze chwilę, aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dołóż do nich wątróbki. Mieszając, smaż całość 1 minutę. Posól i oprósz pieprzem. Przełóż do formy. Podlej 4-5 łyżkami wrzątku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 20 min. Udekoruj natką.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje