Reklama

Reklama

Wielkanocne dania – pysznie i z pomysłem

Świąteczne roladki z szynką wędzoną

Składniki

  • 1 opakowanie szynki wędzonej np. Naturrino „Sokołów”
  • 80-100 g sera feta
  • 80 g serka śmietankowego puszystego
  • 1-2 pęczki bardzo świeżych rzodkiewek (wraz z dorodnymi listkami)
  • 1 nieduża żółta papryka
  • 1 garść bankietowych ogóreczków konserwowych
  • świeżo mielony pieprz kolorowy

Sposób przygotowania

1-2 rzodkiewki (do dekoracji) kroimy na półplasterki, a pozostałe przekrawamy na pół i kroimy w cienkie słupki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na krótkie paseczki. Ogóreczki odcedzamy, wysuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Listki rzodkiewki dokładnie myjemy, wysuszamy, a następnie blendujemy w malakserze, przy czym pozostawiamy około 24 listki do wykończenia dania.

Reklama

Ser feta rozgniatamy dokładnie widelcem wraz z serkiem śmietankowym, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Do masy serowej dodajemy zblendowane listki rzodkiewki, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy słupki rzodkiewki, większość przygotowanej papryki oraz ogórków i całość ponownie mieszamy.

Plastry szynki wyjmujemy z opakowania i kolejno pokrywamy niezbyt grubą warstwą przygotowanej masy. Na środku układamy po 1-2 listku rzodkiewki, zawijamy ściśle w rulon i przekrawamy ostrym nożem na pół. Rulony ustawiamy pionowo na listku rzodkiewki lub innej ulubionej sałacie/szczypiorku, a na koniec dekorujemy pozostałymi kawałkami warzyw.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje