Reklama

Reklama

Wielkanocne dania – pysznie i z pomysłem

Sałatka z pasztetem pieczonym

Składniki

  • 1 opakowanie pasztetu pieczonego np. Naturrino „Sokołów”
  • 2 garści roszponki (oliwa z oliwek)
  • 1 garść kiełków pora
  • 1/3 kalafiora romanesco
  • 1 słoiczek patisonów konserwowych
  • 10 jajek przepiórczych
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 czubata łyżka chrzanu
  • Sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Sposób przygotowania

Majonez mieszamy z chrzanem, aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Jajeczka przygotowujemy na półtwardo. Wkładamy je do garnuszka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, następnie szybko zdejmujemy z palnika, przelewamy lodowatą wodą i obieramy.

Reklama

Kalafiora obieramy i wykrawamy z niego różyczki. Patisony osuszamy i kroimy na ćwiartki lub w ósemki. Pasztet kroimy w kostkę.

Na półmisek wykładamy naprzemiennie wraz z białym sosem, skropioną oliwą roszponkę, kostki pasztetu, jajeczka, patisony i kalafiora. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a na koniec posypujemy kiełkami pora.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje