Reklama

Reklama

Wielkanocne pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach

Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez aromatycznych wędlin. Wśród półmisków mięs pierwsze skrzypce gra biała kiełbasa, pasztet i boczek. Boczek serwować można jako pełnoprawną wędlinę, ale jego plastry sprawdzą się także w formie dodatku do świątecznych przekąsek. Poznajcie najlepsze pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach.

Nim zaczniemy kuchenną przedświąteczną krzątaninę i rozpoczniemy przygotowywanie potraw z dodatkiem plastrów boczku, warto wybrać najlepsze produkty. Jak rozpoznać bekon idealny? Choć, całkiem słusznie, tłuszcz uznawany jest za nośnik smaku, to wbrew pozorom najbardziej smakowity boczek to ten raczej chudy. Dobry boczek to także taki, który jest jak najbardziej naturalny, bez konserwantów i sztucznych dodatków . By mieć pewność, że kupujemy właśnie taki, można śmiało sięgnąć po boczek w plastrach Naturrino od Sokołowa. To wyselekcjonowany chudy boczek, bez żeberek, chrząstek i skóry, idealnie doprawiony naturalnymi przyprawami.

Reklama

Jak Wielkanoc, to jajka. A jak jajka, to koniecznie z boczkiem. To klasyczne połączenie przypadnie do gustu każdemu. Jeszcze bardziej wytwornego charakteru świątecznemu śniadaniu dodadzą "miseczki" z boczku z zapieczonym jajkiem i szpinakiem!

Boczek z jajkiem i szpinakiem

Składniki (na 6 porcji):

  • 6 świeżych jajek
  • 0, 5 kg świeżego szpinaku w małych liściach lub 25 dag mrożonego
  • 6 plastrów boczku Sokołów Naturrino
  • 3 łyżki  parmezanu w wiórkach
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • Szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Świeży szpinak opłucz, sparz, przelej zimną wodą. 

Dobrze odciśnij. 

Jeżeli używasz mrożonego szpinaku, nie rozmrażaj go uprzednio!

Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. 

Podsmaż przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a następnie dodaj szpinak. 

Dopraw pieprzem i solą. 

Gdy świeży szpinak zmięknie (a mrożony się rozmrozi), dodaj szczyptę parmezanu i przesmaż kilka minut.

 6 foremek na muffinki wysmaruj masłem i wyłóż plastrami boczku. Następnie na boczek nałóż masę  szpinakową i wbij jajko. 

Posyp resztą parmezanu.

Piecz około 25 minut w temperaturze 180°C, aż jajko się zetnie. Podawaj gorące!

Plastry boczku sprawdzą się także idealnie jako "owijka" do upieczenia różnego rodzaju owoców i warzyw. Takie słodko - wytrawne nuty są wykwintną przekąską, a nawet pełnoprawnym śniadaniowym daniem! W połączeniu z warzywną sałatką staną się wielkanocnym hitem!  Skorzystaj z gotowych, idealnie pokrojonych plastrów, by mieć pewność, że będą odpowiedniej grubości i ładnie pokrojone.

Gruszki zapiekane w plastrach boczku

Składniki (na 16 porcji):

  • 4 soczyste gruszki
  • 16 plastrów boczku surowo wędzonego Sokołów
  • Sok z  jednej cytryny
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Garść tymianku

Przygotowanie:

Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych. Następnie skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Każdy kawałek gruszki owiń plastrem boczku i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Owoce posyp świeżo zmielonym pieprzem, lekko oprósz solą i tymiankiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na  180°C i piecz przez kwadrans.

W analogiczny sposób możesz przygotować pyszne i chrupkie wędzone śliwki owinięte boczkiem. Dobrze smakują, i przepięknie wyglądają, także owinięte plastrami boczku małe marchewki (tak zwane baby carrot).

Awokado w towarzystwie jajka w koszulce, owiniętego boczkiem

Choć w odróżnieniu do poprzednich propozycji, awokado nie jest słodkie, jego lekko maślany smak bardzo dobrze współgra z bekonowym aromatem. Awokado to w Polsce nadal dość rzadko serwowany owoc. Jego obecność podkreśli, więc wyjątkową rangę Wielkanocy.

Składniki (na 1 porcję)

  • 1 duże i dojrzałe awokado
  • 1 jajko
  • Pół cytryny
  • 1 opakowanie boczku surowo wędzonego w plastrach Sokołów  
  • Pół łyżeczki chili
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Szczypta pieprzu i soli

Przygotowanie:

Nieobrane awokado przekrój na pół i ostrożnie usuń pestkę. Miejsce po pestce lekko wydrąż, by powstało zagłębienie, w które zmieści się jajko.  Awokado skrop sokiem z cytryny i posyp chili.

Wyłóż folią spożywczą pustą szklankę o pojemności 250 ml i natłuść folię olejem. Do tak "ozdobionej" szklanki wbij całe jajko. Z foli uformuj woreczek, w który zamkniesz jajko. Zapakowane w folię jajko, ostrożnie wstaw do gotującej się wody na pięć minut. Uważnie wyjmij folię, rozetnij ją i przełóż ścięte jajko do środka połówki awokado, a następnie przykryj drugą połówką. Teraz delikatnie usuń skórkę z awokado i zastąp ją plastrami boczku. Owinięte boczkiem awokado nadziane jajkiem smaż na rozgrzanej patelni przez około minutę tak, by boczek się zarumienił. Gorącą przekąskę przełóż na talerz i podawaj z sałatką.

Z plastrów boczku możesz także w łatwy sposób wykonać chrupkie i aromatyczne chipsy. Są bardzo dobre jako samodzielna przekąska, ale jeszcze lepiej sprawdzą się jako dodatek do wielkanocnej zupy chrzanowej czy żurku! Jak je zrobić? Wystarczy ułożyć plastry boczku na pergaminie i  przykryć je druga warstwą pergaminu. Następnie pozostaje jedynie włożyć je do piekarnika nagrzanego na 180° C i zapiekać przez około 20 minut.

Sztandarową wielkanocną wędliną jest biała kiełbasa. Zwykle podawana po prostu po ugotowaniu, nabierze szlachetnego sznytu, gdy podsmażymy ją zawiniętą w plastry boczku! Daniem wprost królewskim będzie, gdy do smażenia dodamy suszoną żurawinę i wędzone śliwki.

Artykuł powstał we współpracy z marką Sokołów

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje