Reklama

Reklama

Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

Żurki i barszcz

I.  Żurek z kiełbasą

Reklama

Za 20 zł:

Składniki: 

●25 dag wędzonki ●500 ml gotowego zakwasu na żurek (żytniego) ●2 łyżki susz. grzybów ●włoszczyzna ● ząbek czosnku ● 25 dag ziemniaków ● 4 małe kiełbaski ● 5 dag słoniny ●ew. sól

Sposób przygotowania:

Grzyby namocz. Do litra wrzątku włóż wędzonkę oraz namoczone, odcedzone grzyby. Gotuj 30 minut, po czym dodaj oczyszczoną, pokrojoną włoszczyznę i ugotuj. Wywar przecedź. Grzyby drobno pokrój i włóż je ponownie do wywaru. Dodaj roztarty czosnek. Gotuj 30 minut. Po 10 minutach gotowania dodaj obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, a na 10 minut przed końcem - zakwas i cztery kiełbaski pokrojone w plastry. Gotową zupę polej dodatkowo tłuszczem i skwarkami wytopionymi ze słoniny.

Za 14 zł:

Składniki: 

● 40 dag mąki żytniej ●skórka z kromki razowca ●20 dag wędzonki ●2 łyżki susz. grzybów ● ząbek czosnku ● 25 dag ziemniaków ●10 dag kiełbasy ● ew. sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zrób zakwas: mąkę zmieszaj z taką ilością wrzątku, by powstało rzadkie ciasto. Wystudź, zmieszaj z 3/4 l letniej wody. Dodaj skórkę od chleba. Masę przelej do glinianego naczynia (możesz dodać czosnek, listek laurowy). Przykryj gazą, pozostaw na 3 dni w temperaturze pokojowej. Do litra wrzątku włóż wędzonkę i namoczone grzyby. Gotuj 30 min. Przecedź. Grzyby pokrój, włóż znowu do wywaru. Dodaj roztarty czosnek. Gotuj 30 min, po 10 min dodaj pokrojone ziemniaki, a na koniec zakwas i plasterki obsmażonej kiełbasy.

II. Grzybowy żur sądecki

Za 19 zł:

Składniki:

●30 dag wędz. boczku ●500 ml zakwasu na żur (żytniego) ●pietruszka ●1/3 selera ●2 ząbki czosnku ●cebula ●30 dag kiełbasy ●125 ml śmietany ●kminek, majeranek ●4-6 susz. kapeluszy grzybów ●40 dag ziemniaków

Sposób przygotowania:

Grzyby zalej wodą, mocz przez noc, rano ugotuj. Odcedź, pokrój w paski. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj w posolonej wodzie, odcedź. Boczek zalej wodą (1,5 l), dodaj pietruszkę, seler i cebulę, ugotuj. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Mieszając, powoli dolewaj zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem, kminkiem, majerankiem i ew. pieprzem. Dolej śmietanę. Dodaj pokrojone w plasterki i podsmażone: kiełbasę i boczek wraz z tłuszczem, ziemniaki i grzyby.

Za 14 zł:

Składniki: 

●20 dag boczku wędzonego ●litr serwatki ●2 łyżki grubo mielonej mąki żytniej ●sól, łyżeczka kminku ●4 susz. kapelusze grzybów ●ząbek czosnku ●kwaśna śmietana ●30 dag ziemniaków

Sposób przygotowania:

Grzyby zalej wodą, mocz przez noc, rano ugotuj. Odcedź, pokrój w paski. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj w posolonej wodzie, odcedź. Boczek zalej wodą (1,5 l), ugotuj. Z gotowego wywaru wyjmij boczek. Serwatkę wymieszaj z mąką. Wlej do gorącego, ale nie gotującego się wywaru. Wymieszaj. Posól do smaku. Dodaj roztarty czosnek i kminek. Mieszając, zagotuj. Dodaj ziemniaki, grzyby i obsmażony boczek. Dopraw śmietaną i już nie gotuj (można jeszcze dorzucić szczyptę suszonego majeranku).

III. Biały barszcz w chlebie

Za 27zł:

Składniki:

●4 pętka białej kiełbasy ●4 małe chlebki ●1,5 szkl. zakwasu na barszcz ●4 łyżeczki chrzanu ●6 ziemniaków ●cebula ●z.czosnku ●5 susz. grzybków ●2 listki laurowe ●ziele ang., majeranek, sól, pieprz ●śmietana 18 proc. ●olej ●4 jajka na twardo

Sposób przygotowania:

Obrane, pokrojone ziemniaki wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj listki laurowe, ziele ang. i uprzednio namoczone grzybki. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie, dodaj kiełbasę, dopraw i wlej zakwas, dorzuć przeciśnięty czosnek. Chrzan rozrób z 1/2 szkl. zimnej wody, wlej do zupy. Posiekaną cebulę podsmaż na oleju, wyjmij kiełbaski, obierz, pokrój w plastry i podsmaż z cebulą. Dodaj do zupy. Podgotuj. Dodaj śmietanę, pieprz, majeranek. Z chlebków usuń środki i włóż je na 8-10 min do piekarnika, by skórka stwardniała. Wlej do nich barszcz, dodaj pokrojone jajka.

Za 20zł:

Składniki: 

●2 pętka białej kiełbasy ●4 małe chlebki ● 1,5 szkl. zakwasu na barszcz ●3 ziemniaki ●z.czosnku ●2 listki laurowe ●ziele ang., majeranek, sól, pieprz ●śmietana do zup ●olej ●3 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Obrane, pokrojone ziemniaki wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj listki laurowe i ziele ang. Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie, dodaj kiełbasę, dopraw i wlej zakwas, dorzuć przeciśnięty czosnek. Chwilę pogotuj. Wyjmij kiełbaski, obierz je ze skóry, pokrój w plastry, po czym podsmaż na oleju. Następnie ponownie dodaj do zupy. Podgotuj. Zabiel śmietaną, dopraw do smaku pieprzem, majerankiem. Z małych chlebków usuń ostrożnie środki i włóż je na 8-10 min do piekarnika, by skórka stwardniała. Następnie wlej do chlebków barszcz, dodaj pokrojone w plastry jajka.

IV. Żur wykwintny w czapie

Za 22 zł:

Składniki:

●25 dag wędz. boczku ●0,5 l zakwasu na żur ●pietruszka ●1/3 selera ●cebula ●30 dag kiełbasy ●2 z. czosnku ●4 łyżki ugot. tartych buraków ●125 ml kremówki ●2 łyżki chrzanu ●40 dag ciasta franc. ●żółtko ●kminek i majeranek

Sposób przygotowania:

Boczek zalej wodą, dodaj pietruszkę, seler, cebulę i ugotuj. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Dolej zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem, kminkiem, majerankiem, ew. pieprzem. Dodaj kremówkę, chrzan oraz podsmażone plastry kiełbasy i boczku z tłuszczem. Zagotuj. Wlej do bulionówek, dołóż buraki. Rozwałkuj ciasto, wytnij krążki o cm większe niż śr. bulionówek. Nakryj bulionówki, dolepiając ciasto do ich brzegów, posmaruj żółtkiem i zapiecz w piekarniku (180°C) ok. 15 min.

Za 16 zł:

Składniki: 

●25 dag wędzonego boczku ●0,5 l zakwasu na żur ●2 ząbki czosnku ●4 łyżki ugotowanych, startych buraków ●śmietana do zup ●30 dag ciasta francuskiego ●żółtko ●kminek i majeranek ●olej

Sposób przygotowania:

Boczek zalej wodą i ugotuj. Następnie wyjmij boczek, a do wywaru dolej zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem, kminkiem, majerankiem, ewentualnie pieprzem. Zupę zabiel śmietaną. Odłożony boczek pokrój w kostkę, a następnie podsmaż go na odrobinie oleju. Dodaj do zupy. Zagotuj. Żur wlej do bulionówek, dołóż buraki. Rozwałkuj cienko ciasto, wytnij krążki o cm większe niż śr. bulionówek. Nakryj bulionówki, dolepiając ciasto do ich brzegów, posmaruj żółtkiem i zapiecz w piekarniku (180°C) ok. 15 min.

Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | przepis | Dania | słodycze

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje