Reklama

Reklama

Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

Pasztety

I. Mięsna mozaika

Reklama

Za 40 zł:

Składniki:

●40 dag miel. mięsa wieprzowego ●30 dag wołowiny ●20 dag szynki wieprz. ●30 dag piersi z kurczaka ●po 1/2 puszki groszku i kukurydzy ●po łyżce musztardy i koncentratu pomid. ●majeranek, sól, pieprz, cukier ●2 jajka ●szkl. bułki tartej ●olej ●2 ząbki czosnku ●2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

Wołowinę, szynkę wieprzową, kurczaka pokrój w kostkę. Osobno przesmaż na oleju. Ostudź. Dołóż do mięsa mielonego. Dodaj jajka, bułkę tartą, roztarty czosnek, musztardę, koncentrat, osączony groszek i kukurydzę. Wyrób gładką masę. Dopraw solą, pieprzem, cukrem, majerankiem. Włóż do natłuszczonej formy pasztetowej wysypanej sezamem. Piecz ok. 80 min w 180°C. Podawaj z piklami i ćwikłą.

 Za 32 zł:

Składniki: 

●50 dag miel. mięsa wieprzowego ●40 dag piersi z kurczaka ●30 dag mortadeli ●po łyżce musztardy i koncentratu pomid. ●majeranek, sól, pieprz, cukier ●2 jajka ●szkl. bułki tartej ●olej ●2 ząbki czosnku ●2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

Kurczaka oraz mortadelę pokrój w niedużą kostkę. Osobno obsmaż na oleju (kurczaka dłużej, mortadelę krócej). Ostudź. Następnie dołóż kurczaka oraz mortadelę do mięsa mielonego. Dodaj jajka, bułkę tartą, roztarty czosnek, musztardę oraz koncentrat pomidorowy. Wyrób gładką masę. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Masę włóż do natłuszczonej formy pasztetowej wysypanej sezamem. Piecz ok. 80 min w 180°C. Podawaj z piklami i ćwikłą.

II. W kolorowym pieprzu

Za 70 zł:

Składniki:

●50 dag dziczyzny ●50 dag mięsa z zająca lub królika, ●50 dag podgardla wieprzowego; do gotowania mięsa: 3 listki laur., pieprz, ziele ang. ●50 dag wątróbek ●2 kajzerki ●3 jajka ●10 dag słoniny ●10 dag tartej bułki, ●sól, pieprz, gałka muszkat., kolendra, majeranek, miel. goździki, jałowiec ●2 torebki kolorowego pieprzu; tłuszcz do blachy

Sposób przygotowania:

Wszystkie mięsa ugotuj z przyprawami. Wątróbkę podsmaż. Wszystko zmiel 3 razy. Dodaj żółtka, przyprawy. Kajzerki namocz w sosie z gotowania mięsa. Odciśnij, zmiel, dodaj do mięsa wraz z resztą wywaru i ubitymi białkami. Blachę natłuść, obsyp tartą bułką. Włóż mięso, na nim ułóż paski słoniny. Piecz ok. godz. w 180°C, po czym zdejmij słoninę, posyp pieprzem, dociśnij i piecz jeszcze ok. 15 min.

Za 40 zł:

Składniki: 

●60 dag wieprzowiny ●60 dag podgardla wieprzowego; do gotowania mięsa: 3 listki laur., pieprz, ziele ang. ●60 dag wątróbek ●3 kajzerki ●3 jajka ●20 dag słoniny ●10 dag tartej bułki, ●sól, pieprz, gałka muszkat., kolendra, majeranek, miel. goździki, jałowiec ●2 torebki kolorowego pieprzu; tłuszcz do nasmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Mięsa ugotuj z przyprawami. Wątróbkę podsmaż. Wszystko zmiel 3 razy z 1/2 słoniny. Dodaj żółtka, przyprawy. Kajzerki namocz w sosie z gotowania mięsa. Odciśnij, zmiel, dodaj do mięsa wraz z resztą wywaru i ubitymi białkami. Blachę natłuść, obsyp bułką. Włóż mięso, na nim ułóż paski z reszty słoniny. Piecz ok. godz. w 180°C, zdejmij słoninę, posyp pieprzem, dociśnij i piecz jeszcze przez ok. 15 min.

III. Pasztet tradycyjny

Za 40 zł:

Składniki:

●50 dag wieprzowiny ●20 dag cielęciny ●20 dag wątróbek ●15 dag słoniny; do gotowania mięsa: 3 listki laurowe, pieprz, ziele ang. ●3 jajka ●cebula ●pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej ●5 dag masła ●łyżka bułki tartej ●sól, pieprz ●ew. do dekoracji mieszanka posiekanych ziół

Sposób przygotowania:

Wieprzowinę ugotuj z przyprawami. W rondlu na maśle zeszklij pokrojoną w grube plastry cebulę, włóż pokrojoną cielęcinę i 10 dag pokrojonej słoniny, duś ok. 20 min, po czym dodaj wątróbki oraz wieprzowinę ze szkl. wywaru. Gotuj 5 min. Schłodź, zmiel 3 razy. Dopraw, wbij jajka, wyrób masę. Formę natłuść, wysyp bułką, wyłóż paskami z reszty słoniny (5 dag), napełnij masą, nakryj folią, piecz ok. 50 min w temp. 180°C. Pasztet możesz posypać posiekanymi ziołami.

 Za 30 zł:

Składniki: 

 ●60 dag wieprzowiny ●25 dag wątróbek ●20 dag słoniny; do gotowania mięsa: 3 listki laurowe, pieprz, ziele ang. ●3 jajka ●cebula ●pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej ●5 dag masła ●łyżka bułki tartej ●sól, pieprz ●ew. do dekoracji mieszanka posiekanych ziół

Sposób przygotowania:

Wieprzowinę ugotuj z przyprawami. W rondlu na maśle zeszklij pokrojoną w grube plastry cebulę, włóż 15 dag pokrojonej słoniny, podduś ok. 15 min, po czym dodaj wątróbki oraz ugotowaną wieprzowinę ze szkl. wywaru. Gotuj 5 min. Schłodź, zmiel 3 razy. Dopraw, wbij jajka, wyrób masę. Formę do pasztetu natłuść, wysyp ją bułką tartą, wyłóż cienkimi paskami pozostałej słoniny (5 dag), napełnij masą, przykryj folią, piecz ok. 50 min w temp. 180°C. Pasztet możesz posypać posiekanymi ziołami.

IV. Tuńczykowy w cieście

Za 36 zł:

Składniki:

●2 puszki tuńczyka w sosie własnym ●4 jajka na twardo ●jajko surowe ●żółtko ●dymka ●natka ●10 dag ugot. ryżu ●4 łyżki ketchupu ●10 dag masła ●50 dag mroż. ciasta francuskiego ●sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto rozmroź. Tuńczyka osącz, włóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj sól, pieprz do smaku, masło i ketchup. Utrzyj na gładko. Dodaj drobno posiekane jajka na twardo i natkę, ryż, surowe jajko. Wymieszaj. Natłuszczoną formę wyłóż płatami ciasta tak, aby wystawało poza jej brzegi. Nałóż masę, przykryj ciastem, zlep brzegi (jeśli zostało trochę ciasta, można z niego zrobić dekoracje). Ponakłuwaj ciasto widelcem, posmaruj rozmąconym żółtkiem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 min w temp. 175°C.

 Za 27 zł:

Składniki: 

 ●2 puszki tuńczyka w sosie własnym ●2 posiekane jajka na twardo ●jajko ●żółtko ●posiekana cebula ●10 dag ugot. ryżu ●10 dag masła; na ciasto: 2 szkl. mąki ●margaryna ●jajko ●sól ●łyżka śmietany

Sposób przygotowania:

Zrób ciasto: mąkę, szczyptę soli posiekaj z tłuszczem. Dodaj jajko i śmietanę. Zagnieć, włóż w folii na godz. do lodówki. Tuńczyka osącz, rozdrobnij. Dopraw, dodaj masło i cebulę. Utrzyj. Dołóż jajka na twardo, ryż, surowe jajko. Wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na 1/2 cm, część odłóż do nakrycia, resztą wyłóż natłuszczoną formę. Włóż pasztet, nakryj ciastem, posmaruj żółtkiem, ponacinaj. Piecz 20 min w 220°. Zmniejsz temp. do 180°, nakryj papierem do pieczenia i piecz 15 min. Podaj następnego dnia.

Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | przepis | Dania | słodycze

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje