Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

Pieczyste

I. Szynka w pomarańczach

Reklama

Za 36 zł:

Składniki:

 ●mała okrągła szynka (ok. 1 kg) ●100 ml czerw. półwytr. wina ●łyżeczka soli ●2 łyżki majeranku ●łyżeczka tymianku ●kilka ziaren jałowca, ziela ang. i liści laurowych ●łyżka miodu ●szczypta cynamonu ●goździki ●łyżka powideł ●ok. 6 średnich pomarańczy

Sposób przygotowania:

Szynkę natrzyj solą i majerankiem. Polej winem i posyp tymiankiem. Ułóż na niej liście laurowe, ziarenka jałowca i ziela ang., włóż na dobę do lodówki. Następnego dnia podgrzej 4 łyżki soku z pomarańczy z miodem i 5 łyżkami wody. Dodaj goździki, cynamon, powidła. Polej szynkę, piecz przykrytą ok. godz. w 190°C. Pod koniec odkryj. Upieczoną trochę ostudź, nakryj plastrami pomarańczy (przypnij goździkami), polej powstałym sosem i piecz 15 min.

 Za 26 zł:

Składniki: 

●łopatka wieprzowa (ok. 1 kg) ●łyżeczka soli ●2 łyżki majeranku ●łyżeczka tymianku ●olej rzepakowy ●kilka ziaren ziela ang. i kilka liści laurowych ●łyżka miodu ●szczypta cynamonu ●goździki ●łyżka powideł ●ok. 6 średnich pomarańczy

Sposób przygotowania:

Mięso natrzyj solą i majerankiem. Skrop olejem, posyp tymiankiem. Ułóż na nim liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i włóż na dobę do lodówki. Następnego dnia podgrzej 4 łyżki soku z pomarańczy z miodem i 5 łyżkami wody. Dodaj goździki, cynamon, powidła. Polej mięso, piecz przykryte ok. godz. w 190°C. Pod koniec odkryj. Upieczone trochę ostudź, nakryj plastrami pomarańczy (przypnij goździkami), polej powstałym sosem i piecz 15 min.

II. Rolada drobiowa

Za 40 zł:

Składniki:

●1,5-1,7 kg piersi indyka ●4 łyżki bułki tartej ●rzeżucha ●jajko ●op. mroż. marchewki z groszkiem ●40 dag twarożku śmietan. ●puszka kukurydzy ●sól, biały pieprz ●olej

Sposób przygotowania:

Ugotuj marchewkę z groszkiem. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Mięso umyj, osusz, ponacinaj tak, aby powstał duży płat, lekko rozbij. Posyp solą i pieprzem. Kukurydzę osącz. Twarożek wymieszaj z jajkiem, tartą bułką, kukurydzą i rzeżuchą. Dodaj marchewkę z groszkiem, wymieszaj. Nadzienie rozłóż na mięsie, zwiń w roladę, zwiąż nicią. Włóż do brytfanki, posmaruj olejem. Podlej szkl. wody. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz 75-90 min w temp. 200°C, polewając tworzącym się wywarem. Podaj np. z jarzynką.

 Za 32 zł:

Składniki: 

●1,5-1,7 kg piersi kurczaka ●4 łyżki bułki tartej ●jajko ●op. mroż. marchewki z groszkiem ●40 dag twarożku śmietan. ●puszka kukurydzy ●sól, biały pieprz ●olej

Sposób przygotowania:

Ugotuj marchewkę z groszkiem. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Mięso umyj, osusz, pokrój wzdłuż na duże, płaskie kotlety, lekko rozbij. Posyp solą oraz pieprzem. Kukurydzę osącz. Twarożek wymieszaj z jajkiem, tartą bułką i kukurydzą. Dodaj marchewkę z groszkiem, wymieszaj. Płaty mięsa połóż tak, by mocno na siebie nachodziły, rozłóż na nich nadzienie i zwiń w roladę, zwiąż nićmi. Włóż do brytfanki, posmaruj olejem. Podlej szkl. wody i piecz 50-60 min w 200°C, polewając od czasu do czasu tworzącym się wywarem.

III. Pieczeń z rozmarynem

Za 37 zł:

Składniki:

●1,5 kg szynki ●1,5 łyżki ziaren pieprzu ●10 ziaren jałowca ●2 cebule ●gałązka świeżego rozmarynu (można zastąpić połową łyżeczki suszonego) ●2 łyżki soli ●olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Ziarna pieprzu oraz jałowca pognieć z solą w moździerzu. Dodaj oberwane z gałązki listki rozmarynu. Mięso umyj, osusz i natrzyj mieszanką przypraw oraz odrobiną oleju. Odstaw na 3-4 godz., obwiązane białym, bawełnianym sznurkiem (aby nadać mięsu kształt). Po tym czasie obierz obie cebule i potnij w piórka. Mięso z cebulą włóż do folii do pieczenia (rękawa), wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 1,5 godz, po czym rozetnij folię, by mięso ładnie dopiec. Z gotowej pieczeni usuń sznurek, pokrój ją i podaj na gorąco.

 Za 27 zł:

Składniki: 

●1,5 kg karkówki ●1,5 łyżki ziaren czarnego pieprzu ●2 cebule ●gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu ●2 łyżki soli ●olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Ziarna pieprzu pognieć z solą w moździerzu. Dodaj oberwane z gałązki listki rozmarynu (lub suszony). Mięso umyj, osusz i natrzyj mieszanką przypraw oraz odrobiną oleju. Odstaw na 3-4 godz., obwiązane białym, bawełnianym sznurkiem (aby nadać mięsu kształt).  Po tym czasie obierz obie cebule i potnij w piórka. Mięso z cebulą włóż do folii do pieczenia (rękawa), wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 1,5 godz, po czym rozetnij folię, by mięso ładnie dopiec. Z gotowej pieczeni usuń sznurek, pokrój ją i podaj na gorąco.






Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | przepis | Dania | słodycze

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje