Reklama

Reklama

Wielkanocne słodkości

Tort kokosowy

Składniki

  • 250 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietany kokosowej (do kupienia w supermarkecie)
  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka maślanki
  • 2 szklanki płatków kokosowych

Składniki - krem kokosowy

  • 375 g twarożku kremowego
  • 100 g masła
  • łyżeczka esencji kokosowej
  • 2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki śmietany kokosowej
  • szklanka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

1. Wyjmij wcześniej wszystkie składniki z lodówki, by miały temperaturę pokojową. 

2. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Natłuść 2 formy o śr. 22 cm. Ubij mikserem masło, cukier puder i śmietanę kokosową. Potem wbij kolejno żółtka jajek. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i maślankę. Wymieszaj. 

3. Ubij białka na pianę, dodaj do ciasta i wymieszaj. Przełóż ciasto do form. Wstaw do piekarnika na 50 minut. Gotowe odstaw na 10 minut. Wyjmij z formy do góry dnem. 

4. Na krem ubij twarożek, masło i esencję. Dodaj cukier, śmietanę i wiórki kokosowe. 

5. Rozkrój poprzecznie oba placki. Przełóż kremem wszystkie warstwy, wierzch i boki. Obsyp wiórkami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje