Włosi się zajadają, Polacy wciąż ich nie znają. Ten jesienny przysmak to skarbnica zdrowia

Dlaczego warto spróbować kasztanów jadalnych? W innych europejskich krajach smakosze się zajadają
Dlaczego warto spróbować kasztanów jadalnych? W innych europejskich krajach smakosze się zajadają123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Czy można jeść kasztany zebrane w parku?
  2. Jadalne kasztany - bogactwo witamin i minerałów
  3. Jak przygotować kasztany, by były najsmaczniejsze?
  4. Kiedy lepiej zachować ostrożność?

Czy można jeść kasztany zebrane w parku?

Jadalne kasztany - bogactwo witamin i minerałów

Kasztany jadalne zawierają liczne witaminy i minerały
Kasztany jadalne zawierają liczne witaminy i minerały123RF/PICSEL

Jak przygotować kasztany, by były najsmaczniejsze?

  • pieczenie w piekarniku - to najpopularniejszy sposób. Kasztany układa się na blasze nacięciem do góry i piecze około 30 minut w temperaturze 200 st. C., aż skórka lekko się zarumieni. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe - wtedy też łatwo odchodzi łupina,
  • gotowanie w wodzie - wymaga około 20 minut. Kasztany wrzuca się do wrzątku i gotuje do momentu, aż będą miękkie. Dzięki nacięciu skórka bez problemu się oddziela,
  • prażenie na patelni lub grillu - to sposób często spotykany w krajach śródziemnomorskich. Wystarczy kilka minut, by nabrały chrupkości i aromatu,
  • na surowo - można je jeść również bez obróbki cieplnej, choć wówczas trzeba wcześniej obrać je ze skórki. Krótkie podgrzanie w piekarniku ułatwi jej zdjęcie.
Kasztany możemy przygotować m.in. gotując je w wodzie
Kasztany możemy przygotować m.in. gotując je w wodzie 123RF/PICSEL

Kiedy lepiej zachować ostrożność?

Ewa Wachowicz wyczarowuje dania z kasztanówPolsatPolsat