Reklama

Reklama

Wypieki z rabarbarem

Placek serowo-owsiany

Składniki dla: 20 porcji

Składniki

  • 2/3 kostki masła
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 szkl. cukru
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 2 cukry waniliowe
  • 50 dag rabarbaru
  • 1 i 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 25 dag mielonego twarogu
  • po 1/2 szkl. oleju i mleka
  • szczypta soli
  • tłuszcz i mąka do blachy

Sposób przygotowania

1. Płatki grubo zmiel. Masło zagnieć z płatkami, 1 i 1/3 szkl. mąki oraz 1/2 szkl. cukru na kruszonkę. Włóż ją do lodówki. Rabarbar oczyść, opłucz, potnij. 

2. Twaróg utrzyj z olejem i mlekiem na gładką masę. Dosyp do niej resztę mąki oraz proszek do pieczenia i sól. Dodaj cukier waniliowy i pozostały cukier. Zagnieć ciasto rękoma. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód wylep przygotowanym ciastem. 

3. Na placku rozłóż kawałeczki rabarbaru. Wierzch posyp kruszonką owsianą. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175˚C. Piecz ok. 35 minut. Ew. posyp cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje