Reklama

Reklama

Wypieki z rabarbarem

Drożdżówka z kokosem

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 3 i 2/3 szkl. mąki tortowej l 5 dag świeżych drożdży
  • po 2/3 szkl. mleka i cukru
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • po 40 dag truskawek i rabarbaru
  • tłuszcz i mąka do przygotowania foremki

Sposób przygotowania

1. Z 2/3 szkl. mąki, 1/4 kostki masła, wiórków i 3 łyżek cukru zagnieć kruszonkę. Włóż ją do lodówki. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki, zrób wgłębienie. Wkrusz drożdże, dodaj 1/4 szkl. mleka i 3 łyżki cukru. Z brzegów dołeczka nasyp trochę mąki. Wymieszaj zaczyn. Odstaw na 15 minut. Podgrzej pozostałe mleko. Kiedy zaczyn wyrośnie, do miseczki wlej mleko. Dodaj resztę cukru, jajka i pozostałe masło, zagnieć. Ciasto odstaw na 45 minut. 

2. Umyj i oczyść truskawki oraz rabarbar. Potnij je na kawałki. Foremkę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż ciasto. Ułóż rabarbar i truskawki. Posyp kruszonką. Piecz 45 minut w 180°C.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje