Reklama

Reklama

Wysoki cholesterol? Cztery pomysły na śniadanie

Poziom cholesterolu we krwi jest jednym ze wskaźników stanu naszego zdrowia, a jego zbyt wysokie stężenie może przyczyniać się do różnych chorób układu krążenia. Zmiana nawyków żywieniowych i zdrowy styl życia powinny być priorytetem każdego z nas, a w szczególności osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Kluczowa jest konsekwencja – nie przez tydzień czy miesiąc, ale jako wypracowane nawyki, przez całe życie. Przedstawiamy propozycje przepisów na zdrowe śniadania, które są pyszne i proste w przygotowaniu a zarazem pomogą w obniżeniu cholesterolu.

Kanapka z serkiem twarogowym i awokado

Przepis dla: 1 osoby

Czas przygotowania: do 5 minut

Składniki

  • 2 kromki chleba żytniego
  • 40 g serka twarogowego ze stanolami roślinnymi Benecol
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 gałązki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kroimy dwie kromki chleba. Smarujemy je grubą warstwą serka twarogowego Benecol o ulubionym smaku (śmietankowym, ze szczypiorkiem lub z czosnkiem). Produkt jest bezglutenowy i bez laktozy, a ponadto jako pierwszy serek na polskim rynku zawiera stanole roślinne, które pomagają w redukcji poziomu cholesterolu.

Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i obieramy je ze skóry. Możemy również wyjąć miąższ, używając do tego dużej łyżki. Następnie kroimy awokado na plasterki i układamy po połówce na każdej kanapce. Na koniec całość skrapiamy olejem lnianym i sokiem z cytryny. Przyozdabiamy gałązkami pietruszki.

Reklama

Owsianka z bakaliami

Porcja dla: 1 osoby

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki

  • 0,5 szklanki płatków owsianych, np. Elovena Gluten Free
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka suszonych śliwek
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka nerkowców
  • 1 łyżka miodu
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • garść świeżych owoców sezonowych

Sposób przygotowania:

Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Śliwki i orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Wsypujemy owsiankę do miseczki, dodajemy rodzynki, orzechy i śliwki. Zalewamy łyżką miodu, dodajemy ostudzone ziarna słonecznika. Na koniec wlewamy jogurt i mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowaną owsiankę wstawiamy do lodówki na całą noc, by płatki całkowicie zmiękły. Przed podaniem przyozdabiamy ją sezonowymi owocami.

Smoothie jagodowe

Porcja dla: 1 osoby

Czas przygotowania: poniżej 5 minut

Składniki

  • 250 g jagód
  • 1 banan
  • 150 ml soku jabłkowego

Sposób przygotowania:

Wystarczy dokładnie umyć jagody i obrać banana. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i uruchamiamy urządzenie. Gładkie smoothie przelewamy do szklanki.

Naleśnik razowy z serkiem twarogowym i rodzynkami

Przepis dla 1 osoby

Czas przygotowania: 5-10 minut

Składniki

  • ½ szklanki mąki razowej
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 1 jajko "zerówka"
  • 40 g serka twarogowego Benecol
  • 1 garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i wbijamy jajko. Miksujemy na gładką masę. Nagrzewamy patelnię teflonową i smażymy bez tłuszczu z obydwu stron. Następnie smarujemy naleśnika serkiem twarogowym Benecol o smaku śmietankowym, posypujemy rodzynkami i zwijamy w rulonik.

 

Artykuł z ekspozycją partnera

 

materiały promocyjne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje