Wystarczą trzy składniki i 15 minut. Ta zupa krem rozgrzeje w jesienne dni

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jaką zupę można przygotować wyłącznie z trzech składników?
Jaką zupę można przygotować wyłącznie z trzech składników?123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Dlaczego jesienią warto sięgać po zupy warzywne?
  2. Przepis na prostą zupę z kukurydzy - tylko 3 składniki
  3. Kukurydza - dlaczego warto ją jeść? Szybka i zdrowa baza posiłku

Dlaczego jesienią warto sięgać po zupy warzywne?

Przepis na prostą zupę z kukurydzy - tylko 3 składniki

  • 600-700 g kukurydzy,
  • 1,5 szklanki mleka, najlepiej roślinnego,
  • 2 łyżek masła,
  • soli i pieprzu do smaku.
  1. Kukurydzę podsmaż kilka minut na suchej patelni lub w garnku, aż odparuje z niej wilgoć.
  2. Odłóż niewielką część ziaren do późniejszej dekoracji.
  3. Resztę zmiksuj z mlekiem na gładką masę.
  4. W tym czasie rozpuść masło i podsmaż odłożoną kukurydzę, aż lekko się zezłoci.
  5. Wlej krem do garnka, podgrzewaj 2-3 minuty i dopraw do smaku.
Zielona miska wypełniona mrożoną kukurydzą ustawiona na jutowej podkładce na drewnianym stole.
Warto sięgać po kukurydzę w kolbie lub mrożoną 123RF/PICSEL

Kukurydza - dlaczego warto ją jeść? Szybka i zdrowa baza posiłku

"Ewa gotuje": Zupa z bakłażanem i pomidoramiPolsat