Reklama

Reklama

Z czego właściwie zrobiony jest keczup?

Warto też zawracać uwagę, by keczup miał jak najzdrowszy skład: przyprawy i naturalne aromaty, zamiast sztucznych zagęstników, substancji konserwujących i innych chemicznych dodatków. Tu zasada jest prosta: czytajmy etykiety i zwracajmy uwagę na kolejność, w jakiej produkty wymieniane są na etykiecie ze składem (im wcześniej, tym więcej).

Reklama

Czy od keczupu się tyje?

Co zawiera keczup? Przede wszystkim koncentrat z pomidorów oraz dodatki: ocet, pieprz, sól, cebula i przyprawy. W klasycznej wersji zawiera też cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobię modyfikowaną lub inną substancję słodzącą, w której jest mnóstwo cukru. Właśnie dlatego klasycznego keczupu powinny  osoby walczące z nadwagą, chorujące na cukrzycę czy insulinooporność.

W takiej sytuacji warto poszukać keczupu z cukrem trzcinowym lub o specjalnie obniżonej zawartości cukru, właśnie dla diabetyków. Ewentualnie, przygotować go we własnym zakresie.

Czy keczup jest zdrowy dla dzieci?

Z uwagi na dużą zawartość octu, cukru (lub innych substancji słodzących) zwraca się często uwagę, że keczup nie powinien być podawany dzieciom. Chodzi też o wysoką zawartość substancji poprawiających smak i konserwujących, które mogą uczulać maluchy. Na sklepowych półkach można jednak znaleźć keczup stworzony specjalnie dla dzieci. Albo zrobić go samemu - własnej produkcji keczup nie będzie tak gęsty, jak sklepowy, ale może być równie dobry w smaku.


Dowiedz się więcej na temat: keczup | pomidory | witaminy | dieta | mikroelementy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje