Reklama

Reklama

Zapiekanki z kiełbasą: Łatwe, niedrogie, smakowite!

Zapiekanka grzybowa w cieście

Czas przyrządzenia: 20 min + pieczenie i gotowanie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 50 dag pieczarek
  • 30 dag dowolnej kiełbasy (np. krakowskiej, żywieckiej, śląskiej)
  • 1 szkl. zielonej soczewicy

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 10 dag żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • posiekana natka i tymianek

Sposób przygotowania:

1. Soczewicę zalej 2 szkl. wody. Gotuj, aż wchłonie cały płyn i zmięknie (ok. 25 minut). W tym czasie ciasto francuskie rozmroź.

Reklama

2. Pieczarki oczyść, potnij na kawałki. Kiełbasę pokrój w kostkę. Grzyby wraz z wędliną podsmaż na oliwie. Oprósz solą i pieprzem. Ser zetrzyj.

3. Ciasto rozwałkuj na dwa placki. Jednym wylep formę.

4. Soczewicę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Ułóż na cieście. Na to wyłóż grzyby z wędliną. Posyp serem i posiekanymi ziołami. Przykryj drugim płatem ciasta.

5. Piecz przez 25-30 minut w 200 st.

Dobre rady kucharza

Na początku gotowania nie sól soczewicy - podobnie jak w przypadku innych roślin strączkowych utrudnia to ugotowanie ziarenek do miękkości.

Na niższym poziomie pod zapiekanką umieść naczynie z wodą. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że danie nie przypali się od spodu

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje