1. Fasolkę gotuj 8 minut w posolonym wrzątku. Odcedź, osącz. Makaron gotuj w posolonej wodzie 5 minut. Odcedź.
2. Papryki oczyść, pokrój w paseczki. Kiełbasę potnij w plasterki. Fasolkę wymieszaj z papryką i kiełbasą. Przypraw solą, pieprzem i ziołami.
3. Połowę składników rozłóż na spodzie natłuszczonej formy. Na to wyłóż makaron i resztę warzyw z kiełbasą. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Polej zapiekankę. Zrób w niej łyżką 4 wgłębienia. Wbij jajka.
4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 35 minut.
Przyprawiając potrawę, nie żałuj ziół. Zwłaszcza tymianku - znakomicie podkreśla on smak podsuszanej wędliny. Ułatwia też trawienie.
Jeśli masz wątpliwości co do świeżości jajka, nie wbijaj go bezpośrednio do potrawy. Lepiej wbij je do miseczki - w ten sposób zepsute jajko nie popsuje całej zapiekanki.