Reklama

Reklama

Zapiekanki z kiełbasą: Łatwe, niedrogie, smakowite!

Gniazdka na makaronie

Czas przyrządzenia: 30 min + pieczenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 25 dag kiełbasy podsuszanej
  • 40 dag fasolki szparagowej
  • 4 jajka
  • 2 czerwone papryki
  • 20 dag grubego makaronu

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • suszony tymianek
  • oregano
  • natka
  • sól, pieprz
  • olej do formy

Sposób przygotowania:

1. Fasolkę gotuj 8 minut w posolonym wrzątku. Odcedź, osącz. Makaron gotuj w posolonej wodzie 5 minut. Odcedź. 

Reklama

2. Papryki oczyść, pokrój w paseczki. Kiełbasę potnij w plasterki. Fasolkę wymieszaj z papryką i kiełbasą. Przypraw solą, pieprzem i ziołami.

3. Połowę składników rozłóż na spodzie natłuszczonej formy. Na to wyłóż makaron i resztę warzyw z kiełbasą. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Polej zapiekankę. Zrób w niej łyżką 4 wgłębienia. Wbij jajka.

4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 35 minut.

Dobre rady kucharza

Przyprawiając potrawę, nie żałuj ziół. Zwłaszcza tymianku - znakomicie podkreśla on smak podsuszanej wędliny. Ułatwia też trawienie.

Jeśli masz wątpliwości co do świeżości jajka, nie wbijaj go bezpośrednio do potrawy. Lepiej wbij je do miseczki - w ten sposób zepsute jajko nie popsuje całej zapiekanki.

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje