Zdrowe i dobrej jakości mięso na grill

Gdy tylko nadchodzą ciepłe dni, każdy marzy o pysznych daniach z grilla. Co robić, by wybrane przez nas mięso było zdrowe i dobrej jakości?

Jako naród nie jesteśmy raczej mistrzami grillowania. Mimo że bardzo lubimy mięso z rusztu, większość z nas zadowala się przypaloną kiełbasą i wysmażoną na podeszwę karkówką solidnie wymoczoną w musztardzie. Nie jest to ani zdrowe, ani specjalnie smaczne. Jak zmienić te grillowe przyzwyczajenia?

Postaw na steki

Reklama

Steki wołowe w Polsce wciąż nie są jeszcze zbyt popularne, choć powoli zaczyna się to zmieniać. Dobrze przyrządzona wysokiej jakości wołowina jest źródłem wielu istotnych składników odżywczych: żelaza, witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, cynku czy zbawiennej w chorobach serca L-karnityny. Jak wybrać idealne mięso na steki?

Najbardziej klasyczne i jednocześnie najlepsze mięso na steki to rostbef, antrykot i polędwica. Ta ostatnia zawiera najmniej tłuszczu, przez co jej smak jest bardzo delikatny. Jest to jeden z najcenniejszych fragmentów tuszy wołowej.

Rostbef to mięso z górnego odcinka części lędźwiowo-brzusznej. Charakteryzuje się niewielką ilością tłuszczu i dużą soczystością. Antrykot składa się w znacznej mierze z tego samego mięśnia co rostbef, jednak znajduje się bliżej głowy. Podobnie jak rostbef jest to miękkie mięso wyróżniające się głębokim smakiem.

Popularne stają się również steki z krzyżowej wołowej. Przeważnie jest to mięso nieco twardsze, otoczone błonami, jednak jest niezwykle soczyste i pyszne w smaku. Jeśli nie czujemy się na siłach, by samodzielnie wybierać i kroić mięso na steki, możemy skorzystać z gotowych, porcjowanych steków Sokołowa z linii Uczta Qulinarna. Każdy stek został poddany procesowi dojrzewania, dzięki czemu mięso jest soczyste i kruche.

Tradycyjna karkówka

Wielu z nas nie wyobraża sobie grilla bez karkówki wieprzowej. To najczęściej wybierany przez nas gatunek mięsa i, zaraz po kiełbasie, najpopularniejszy produkt do grillowania. Niestety, choć z pozoru łatwa w przygotowaniu, często bywa twarda i łykowata. Dlaczego tak się dzieje i jak przygotować wysokiej jakości karkówkę?

Mięso wieprzowe jest bogatym źródłem potasu, wapnia i witamin z grupy B. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, który jest nośnikiem smaku, charakteryzuje się wysoką smakowitością. Karkówka, z racji swojej struktury i położenia posiada twarde włókna mięśniowe, dużą ilość kolagenu i jest poprzerastana tłuszczem.

By mieć pewność, że mięso będzie idealne, należy  je odpowiednio przygotować, a wcześniej wybrać najlepszy kawałek. Jak to zrobić? Masarze radzą, by wybierać średnie kawałki.Dobrze jest sięgać po fragmenty karkówki od strony schabu, będzie ona delikatniejsza i mniej żylasta. Najlepiej zaufać sprawdzonym firmom mięsnym.Mamy wówczas pewność, że otrzymaliśmy bezpieczny produkt najwyższej jakości.

Jak sprawić, by mięso było miękkie i smaczne?

- Zanim wrzucimy je na ruszt warto dobrze zamarynować karkówkę. Ważne jest użycie w tym celu soli, która osłabi strukturę mięśnia i rozpuści część białek odpowiedzialnych za kurczenie się mięsa. Dzięki temu karkówka będzie bardziej soczysta i nie straci wszystkich soków - radzi doradca kulinarny Sokołów Dominik Moskalenko - Równie dobrym pomysłem jest zamarynowanie mięsa w ciemnym piwie, które zniweluje wpływ szkodliwych substancji powstających w trakcie grillowania z użyciem węgla. Następnie należy piec karkówkę powoli w niższej temperaturze, regulując wysokość rusztu i często obracając - to pozwoli nam uniknąć efektu "podeszwy" i sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste - dodaje doradca.

Co z kiełbasą?

Nie da się ukryć, że najpopularniejszym produktem na grilla są kiełbasy. Najczęściej sięgamy po kiełbasę śląską, która nie zawsze jest najlepszym wyborem. Wymaga ona głębokiego i dość gęstego nacinania, żeby była smaczna i chrupiąca. Jaką kiełbasę możemy wybrać?

Jedną z lepszych propozycji kiełbas na grilla jest kiełbasa biała surowa . Po umieszczeniu jej na ruszcie nie traci ona  swojej soczystości, ale jej przygotowanie wymaga ogromnej wprawy.

Warto również zwrócić uwagę na kiełbasy specjalnie dedykowane na sezon grillowy jak brocka, czy sokołowska wieprzowa, które charakteryzują się wysoką zawartością mięsa i soczystością.


Artykuł powstał we współpracy z marką Sokołów

 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje