Reklama

Reklama

Zdrowe produkty spożywcze w sezonie grillowym

Co roku, gdy tylko słońce mocniej przyświeci, tysiące Polaków rozpoczyna sezon grillowy. Niestety, rzadko kiedy wybierają oni zdrowe, wysokiej jakości produkty. Co powinno się znaleźć na naszym ruszcie w tym sezonie, by było pełnowartościowym posiłkiem i dostarczyło nam nie tylko wrażeń smakowych, ale i sporej dawki substancji odżywczych?

Większości z nas grill kojarzy się raczej z niezdrowym wyskokiem kulinarnym niż z dietetyczną przekąską. Na szczęście wystarczy wybór odpowiednich produktów i właściwe przyrządzanie potraw, by grillowanie stało się nie tylko przyjemne, ale także zdrowe.

Grillowane warzywa

Reklama

Warzywa wciąż bardzo rzadko pojawiają się na naszych grillach, a jeśli już są, zwykle wykorzystujemy je do produkcji szaszłyków. Grillowane warzywa w wersji solo praktycznie nie występują.

Zazwyczaj na grillowym ruszcie spotkać możemy papryki i cukinie. Rzadko eksperymentujemy z innymi warzywami, co jest sporym błędem. Oczywiście, nie chodzi o to, by zaczęły one odgrywać główną rolę, jednak będą mogły stanowić ciekawe i zdrowe urozmaicenie grillowej uczty. Jakie inne warzywa mogą znaleźć się na naszym ruszcie?

Właściwie możemy grillować wszystko, co tylko przyjdzie nam do głowy. Nie ma specjalnych ograniczeń co do tego, co powinno, a czego nie wolno położyć na ruszcie, dlatego możemy śmiało eksperymentować z kapustą, cebulą, porem, a nawet marchewką czy kalafiorem.

Grillowane warzywa mogą być ciekawym i dietetycznym dodatkiem, z których każdy z nas może skomponować wyśmienitą sałatkę na ciepło. Należy jedynie pamiętać, że przyprawianie warzyw powinno mieć miejsce już po zdjęciu ich z rusztu. Marynowanie ich przed grillowaniem może pogorszyć smak i wpłynąć na proces ogrzewania.

Czerwone mięso

Jakie mięso jest jednym z najlepszych wyborów na grilla? Wołowina! Choć w Polsce często niedoceniana, w rzeczywistości jest źródłem ważnych składników odżywczych. Bogata w witaminy z grupy B, L-karnitynę, magnez oraz szczególnie ważne dla ciężarnych kobiet żelazo, jest doskonałym mięsem na grilla.

Steki z rostbefu lub antrykotu wyróżniają się dużą soczystością i głębokim smakiem. Na godzinę przed grillowaniem, trzeba je wyjąć z lodówki, by mogły ogrzać się do temperatury otoczenia. Wówczas możemy być pewni, że zostaną one równomiernie przypieczone na grillu.

Do doprawienia steków niepotrzebne są marynaty i wymyślne mieszanki przypraw. Wystarczy jedynie sól pieprz i aromatyczne masło ziołowo-czosnkowe, które podkreśli naturalny smak wołowiny.

Ryby

Kiedy mówimy o zdrowych produktach na grilla, nie możemy zapomnieć o rybach. Zawierają one dużo witaminy D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także są źródłem jodu i wysoko przyswajalnego białka.

Na ruszcie świetnie sprawdzą się ryby z niewielką ilością ości, u których łatwo można pozbyć się kręgosłupa. Do takich należą między innymi pstrąg, łosoś czy dorsz. Musimy jednak pamiętać, że ryby powinny być świeże i dobrze doprawione.

Niektóre gatunki ryb mogą rozpadać się podczas grillowania, dlatego zanim wrzucimy je na ogień powinniśmy owinąć filety folią aluminiową. Doskonałym pomysłem będzie zawinięcie wraz z filetem kilku plasterków cytryny i posiekanego czosnku. Dodadzą one niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Marynaty

Jeśli chcemy zamarynować mięso zanim wrzucimy je na ruszt, powinniśmy rozważyć wykorzystanie naturalnych ziół. Komponując własną mieszankę ziół i przypraw możemy ją dostosować pod nasze wymagania smakowe i dzięki temu mieć pewność co do składu naszej marynaty.

W przypadku braku czasu na marynowanie, można zdecydować się na zakup zamarynowanego już mięsa od sprawdzonego dostawcy. W czasie grillowania warto zastosować trik. Po wyłożeniu mięsa za ruszcie, ponownie posmaruj je marynatą. Będzie bardziej aromatyczne i soczyste.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje