Zupa gulaszowa jak u babci. Goście będą zachwyceni

InteriaKobieta Redakcja

Podczas przyrządzania zupy gulaszowej ważny jest czas przygotowywania, jak również dodatki i przyprawy
Podczas przyrządzania zupy gulaszowej ważny jest czas przygotowywania, jak również dodatki i przyprawy 123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Zupa gulaszowa jedną z ulubionych potraw Polaków
  2. Z jakiego mięsa zrobić gulasz?
  3. Co dodać do zupy gulaszowej?
  4. Z czym jeść zupę gulaszową?
  5. Zupa gulaszowa jak u babci. Składniki
  6. Jak przygotować zupę gulaszową krok po kroku?

Zupa gulaszowa jedną z ulubionych potraw Polaków

Zobacz również:

Z jakiego mięsa zrobić gulasz?

Co dodać do zupy gulaszowej?

Z tymi pięcioma przyprawami lepiej ostrożnie. Stosowane w nadmiarze mogą bardzo zaszkodzić
Zupę gulaszową podawaj ze świeżym pieczywem lub drobnym makaronem123RF/PICSEL

Z czym jeść zupę gulaszową?

Zupa gulaszowa jak u babci. Składniki

Składniki

  • 300 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • Papryka świeża – 2 szt. (najlepiej różnokolorowa)
  • 1 marchewka
  • 5 szklanek bulionu
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła
  • 2 liście laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 spore łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki do podania

Jak przygotować zupę gulaszową krok po kroku?

  1. Mięso pokrój w kostkę średniej wielkości, następnie oprósz mąką i podsmaż na rozgrzanym maśle - z każdej strony po kilka minut.
  2. Paprykę i marchewkę pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż wszystko na patelni.
  3. Zagotuj bulion, dodaj do niego mięso i podsmażone warzywa, a także ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko gotuj na niewielkiej mocy palnika ok. 30 minut.
  4. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
  5. Po pół godziny dodaj ziemniaki do zupy i gotuj kolejne 25-30 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodaj passatę i przyprawy. Gotuj jeszcze 10 minut.
  7. Zupę podawaj z drobno pokrojoną natką pietruszki i ze świeżym pieczywem.
Kolorowe dania kuchni azjatyckiej z miseczką ryżu, talerzem zielonej fasoli edamame, kęsami mięsa z sezamem oraz świeżymi warzywami i cytryną, na których widoczne jest logo portalu oraz napis 'kuchnia'.
Poznaj przepisy, które łączą smak, zdrowie i domowe ciepłoCanva ProINTERIA.PL
Zdanowicz pomiędzy wersami: Odc. 152: Basia BursztynowiczINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?