Zupa gulaszowa jak u babci. Goście będą zachwyceni
Zupa gulaszowa to treściwe, rozgrzewające danie, idealne na sezon jesienno-zimowy. Aby miała doskonały smak i aromat, a mięso było odpowiednio miękkie, należy wiedzieć na co zwrócić uwagę podczas jej przyrządzania. Jak zrobić wyborny gulasz, który smakuje jak u babci? Podpowiadamy.

Spis treści:
- Zupa gulaszowa jedną z ulubionych potraw Polaków
- Z jakiego mięsa zrobić gulasz?
- Co dodać do zupy gulaszowej?
- Z czym jeść zupę gulaszową?
- Zupa gulaszowa jak u babci. Składniki
- Jak przygotować zupę gulaszową krok po kroku?
Zupa gulaszowa jedną z ulubionych potraw Polaków
Gulasz to danie węgierskie, które w Polsce zyskało popularność już lata temu. Uwielbiamy jeść go z pieczywem, makaronem lub jako dodatek do klusek śląskich czy placków ziemniaczanych. Odpowiednio przyrządzona i doprawiona zupa gulaszowa, jest niezwykle sycącym i pożywnym daniem, które rozgrzeje w jesienne czy zimowe popołudnie. Wydawać by się mogło, że przygotowanie takiej potrawy jest dziecinnie proste, jednak należy wiedzieć, że nawet najmniejszy błąd może narazić danie na kulinarną katastrofę. Warto więc wiedzieć jak zabrać się przyrządzania gulaszu od podstaw i jakich składników użyć, aby jego smak jak i konsystencja były idealne.
Z jakiego mięsa zrobić gulasz?
Wielu kucharzy twierdzi, że najlepsza zupa gulaszowa wychodzi z mięsa mieszanego, wołowo-wieprzowego - w Polsce taki wariant przyrządza się najczęściej. Aby mięso było odpowiednio miękkie i kruche należy przede wszystkim pokroić je na małe kawałki, a następnie kilka minut podsmażyć. Co prawda, Węgrzy do przyrządzania gulaszu używają wyłącznie wołowiny i smażą ją na smalcu, ale nic nie stoi na przeszkodzi, aby zastosować masło klarowane, które sprawdzi się równie dobrze.
Co dodać do zupy gulaszowej?
W zupie gulaszowej główne skrzypce gra mięso, jednak dodatki są również bardzo istotne - to one bowiem nadają zupie wyśmienity aromat i dopełniają smak. Nie może zabraknąć w niej warzyw - świeżej papryki i marchewki. Przyda się również cebula i ziemniaki. Niekiedy do przyrządzenia gulaszu używa się również pieczarek. Jeśli chodzi zaś o przyprawy, poza solą i pieprzem warto dodać majeranek, rozmaryn, tymianek, jak również słodką i ostrą paprykę, listek laurowy oraz ziele angielskie.

Z czym jeść zupę gulaszową?
Niektórzy preferują podawać zupę gulaszową z dodatkiem drobnego makaronu, jednak dla wielu dużo smaczniejszą opcją jest ta ze świeżym pieczywem. Gęsty gulaszowy sos sprawdzi się natomiast do polania placków ziemniaczanych, klusek śląskich, kopytek, kaszy czy ryżu. Opcji jest naprawdę sporo.
Zupa gulaszowa jak u babci. Składniki
Składniki
- 300 g mięsa wołowo-wieprzowego
- 2 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- Papryka świeża – 2 szt. (najlepiej różnokolorowa)
- 1 marchewka
- 5 szklanek bulionu
- 500 ml passaty pomidorowej
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła
- 2 liście laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 spore łyżki masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki do podania
Jak przygotować zupę gulaszową krok po kroku?
- Mięso pokrój w kostkę średniej wielkości, następnie oprósz mąką i podsmaż na rozgrzanym maśle - z każdej strony po kilka minut.
- Paprykę i marchewkę pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż wszystko na patelni.
- Zagotuj bulion, dodaj do niego mięso i podsmażone warzywa, a także ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko gotuj na niewielkiej mocy palnika ok. 30 minut.
- W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
- Po pół godziny dodaj ziemniaki do zupy i gotuj kolejne 25-30 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj passatę i przyprawy. Gotuj jeszcze 10 minut.
- Zupę podawaj z drobno pokrojoną natką pietruszki i ze świeżym pieczywem.
Chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowymi smakami? Wypróbuj nasze przepisy krok po kroku i odkryj kulinarne triki, które ułatwią gotowanie i uczynią je prawdziwą przyjemnością. Więcej inspiracji znajdziesz na kobieta.interia.pl









