Reklama

Reklama

Zupy oczyszczające

Ogórkowa z kaszą

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 4 ogórki kiszone
  • 200-250 ml woda z ogórków do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania

Marchew, pietruszkę i selera umyj obierz i pokrój na plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzej masło i podsmaż warzywa. Całość zalej 0,75 litra wody, dodaj pora, listek laurowy, ziele angielskie i gotuj 25 minut na wolnym ogniu. Gdy warzywa zmiękną, dodaj ogórki starte na tarce wraz z 200 ml wody z ogórków. Wyjmij pora i dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj zupę kolejne 15 minut. Zagotuj, całość zmiksuj, ale niezbyt dokładnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną, kleksem śmietany i koperku.

Reklama



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje