Zupy wiosenne

Wokół nas wszystko budzi się do życia i rozkwita, warto więc włączyć do diety potrawy o nowych smakach i w wesołych kolorach.

Kolorowe, wiosenne zupy - smakują i odżywiają!
Kolorowe, wiosenne zupy - smakują i odżywiają! 123RF/PICSEL

Groszkowa

Składniki:

  • puszka groszku zielonego
  • 30 dag strąków groszku
  • jabłko
  • kolendra
  • włoszczyzna
  • kalarepa
  • papryka
  • natka pietruszki
  • śmietana
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój. Włóż do garnka, dodaj przyprawy, 1,5 l wody, gotuj 20 minut. Odcedź. Dodaj groszek, pokrojoną kalarepę, paprykę i jabłko pokrojone w kostkę. Gotuj 20 minut.

2. Do zupy dodaj śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Zagotuj, mieszając. Dodaj listki natki i kolendry, dopraw solą i pieprzem.

Z selerem naciowym

Składniki:

  • seler naciowy
  • włoszczyzna
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 3 cebule dymki
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 3 gałązki rozmarynu
  •  sól pieprz

Przygotowanie:

1. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój w kostkę. Skrzydełka umyj, włóż do garnka. Zalej 1,2 l wody, zagotuj, zdejmij szumowiny. Dodaj włoszczyznę, przyprawy, gotuj 30 minut na małym ogniu.

2. Do zupy dodaj pokrojony w plasterki seler naciowy i dymki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Gotuj 15 minut. Przypraw solą, pieprzem i gałązkami rozmarynu. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać sos sojowy lub przyprawę maggi. Podawaj z pieczywem razowym.

Kapuściana

Składniki:

  • 40 boczku wędzonego
  • mała włoska kapusta
  • włoszczyzna
  • 3 ziemniaki
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka oleju
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Boczek pokrój w plastry, kapustę poszatkuj na drobne paski. W garnku rozgrzej masło i olej. Podsmaż boczek, dodaj posiekaną kapustę. Podsmażaj chwilę, zalej szklanką wody. Duś bez przykrycia do momentu, aż kapusta zmięknie. Dodaj obraną włoszczyznę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziela angielskie. Zalej 1,5 l wody, gotuj na małym ogniu pod pokrywką, aż ugotują się ziemniaki.

2. Z zupy wyjmij włoszczyznę, pokrój w kostkę marchew, włóż ją ponownie do zupy. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw pieprzem i solą, gotuj jeszcze 10 minut. Na talerzu ułóż po plastrze boczku, zalej zupą. Podawaj z grzankami z żółtym serem.

Rzodkiewkowa ze szczypiorkiem

Składniki:

  • włoszczyzna
  • duży pęczek rzodkiewki
  • kilka serków topionych śmietankowych
  • 150 ml śmietany
  • cebula
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki masła
  • olej
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • listek laurowy
  • ziarna ziela angielskiego
  • pieprz w ziarnach
  • sól szczypiorek

Przygotowanie:

1. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój w duże kawałki. Włóż do garnka, zalej 1 l wody, dodaj olej, masło, przyprawy. Gotuj około 20 minut. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj do zupy. Wyjmij z niej ugotowaną włoszczyznę i zużyj ją do sałatki. Do zupy wrzuć pokrojone rzodkiewki i serki topione. Gotuj około 10 minut.
2. Do śmietany wlej kilka łyżeczek wywaru z zupy, dokładnie wymieszaj, by się nie zwarzyła. Dodaj do zupy, wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem i gałką, gotuj chwilę na małym ogniu. Zupę wlewaj do miseczek, udekoruj drobno posiekaną natką, szczypiorem, pieprzem i oliwą.

Zmysłowe smaki: Pastel AztecaInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas