Reklama

Reklama

Zupy z pomidorów i papryki

Kremowa pomidorowa z ciecierzycą

Czas przyrządzenia: 65 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 chili
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • małe pomidorki do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obierz, pomidory umyj, pokrój na połówki, oczyść. Warzywa ułóż na blasze. Posyp solą, pieprzem. Skrop oliwą. Piecz 45-50 minut w temp. 180 st. W tym czasie ciecierzycę przełóż na sitko, poczekaj, aż ocieknie. Chili oczyść, pokrój w plasterki. Trochę chili i ciecierzycy odłóż do dekoracji. Czosnek obierz, posiekaj. 

2. Upieczone warzywa przełóż do garnka. Dodaj czosnek, chili, koncentrat, bulion i ciecierzycę. Przypraw miodem, solą, pieprzem i papryką. Zagotuj, zmiksuj, przetrzyj. Udekoruj resztą ciecierzycy, chili i pomidorkami.

Rada kucharza

Reklama

Zupa wyszła zbyt pikantna? Uratuje ją śmietana albo serek mascarpone (2-3 łyżki). Zawarta w nich kazeina złagodzi ostry smak. 

Dowiedz się więcej na temat: zupa | gorące zupy | Zupy z pomidorów | Zupy z pomidorów i papryki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje