Reklama

Reklama

Żyć dobrze... z alergią

Smażone cukinie z sałatką

Maciek: Te cukinie to moja i Karoli podróż do czasów dzieciństwa. Nasze babcie przygotowywały nam je latem. Uwielbialiśmy tę chrupiącą panierkę otulającą miękki, słodki miąższ. Dziś panierkę przyrządzamy z bogatej w białko, bezglutenowej i niewchłaniającej tłuszczu mąki z ciecierzycy. Choć nie jest to danie na co dzień, to od czasu do czasu może pojawić się w naszym letnim menu. Pokochają je nie tylko dorośli, ale również dzieci.

Czas przyrządzenia: 20 min
Składniki dla: 2-3 porcji

Składniki - panierka

  • 250 ml wody
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 płaska łyżeczka nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 czubata łyżeczka tymianku
  • „bułka tarta” z ciecierzycy* (możesz też użyć gotowej, najlepiej ekologicznej panierki z ciecierzycy)
  • oliwa z pierwszego tłoczenia do smażenia

Składniki - sałatka z ogórka

  • sałatka z ogórka, szalotki i ziół:
  • 1/2 długiego ogórka pokrojonego w kostkę
  • 3 poszatkowane szalotki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanego koperku
  • 2 łyżki dobrej jakości octu jabłkowego (najlepiej ekologicznego)
  • 1 łyżka dobrej jakości syropu klonowego

Sposób przygotowania

Reklama

Przygotowujemy panierkę: wszystkie składniki mieszamy do utworzenia jednolitej konsystencji. Plastry cukinii moczymy w panierce i obtaczamy w "bułce tartej" z ciecierzycy. Smażymy na średnio rozgrzanej patelni z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z sałatką: wszystkie składniki mieszamy.

* "Bułka tarta" z ciecierzycy

Składniki

  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 120 ml wody
  • szczypta nierafinowanej soli (himalajskiej lub kłodawskiej)

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby dobrze się połączyły i nie było grudek. Najlepiej zrobić to trzepaczką lub ręcznym blenderem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. Rozprowadzamy je tak, aby utworzyło cienki placek. Wkładamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 180°C. Pieczemy, aż ciasto będzie dobrze przypieczone i chrupiące. Wtedy blachę wyjmujemy z piekarnika.

Ciasto po lekkim przestudzeniu łamiemy na małe kawałki. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze chwilę, aż wszystkie kawałki będą wysuszone i chrupiące. Uważamy, aby ich nie przypalić. 

Po przestudzeniu kawałki mielimy w robocie kuchennym z metalowym ostrzem lub w przystawce do ręcznego blendera. Taką "bułkę tartą" przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje