Idealne ciasto na pierogi według Ewy Wachowicz. Kluczowe "zaparzanie"

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Tajemnicę zdradza Ewa Wachowicz
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Tajemnicę zdradza Ewa WachowiczKarol Serewis/East NewsEast News

Ewa Wachowicz zdradza tajemnicę dobrego ciasta na pierogi 

Ciasto na pierogi - niech odpocznie! 

Ciasto na pierogi musi odpocząć
Ciasto na pierogi musi odpocząć 123RF/PICSEL

Ewa Gotuje pierogi z serem i kaszą gryczaną

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1  jajko
  • 250 g boczku wędzonego
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 0,5 kg sera białego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki - śmietany
  • sól
  • pieprz 
  • karmelizowana cebula
  • koperek

Zobacz również:

    1. Kaszę ugotować na sypko, wystudzić.
    2. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołeczek, wlać gorącą wodę, zaparzyć, wybić jajko i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 20 minut.
    3. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodać posiekaną cebulę. Wymieszać i smażyć tak długo, aż cebula się zeszkli.
    4. Ser przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem. Wymieszać z kaszą i śmietaną. Dodać boczek z cebulą - nadmiar tłuszczu zlać do miseczki (można okrasić nim ugotowane pierogi). Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i ew. solą.
    5. Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm. Wykroić krążki o średnicy ok. 9 cm. Na każdy nałożyć mniej więcej łyżkę farszu. Zlepić.
    6. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 1-2 minuty (od momentu wypłynięcia). Zahartować w zimnej wodzie. Odcedzić.
    7. Podawać z karmelizowaną cebulą (na patelni roztopić 3 łyżki masła i 2 łyżki cukru, wrzucić posiekaną cebulę i zrumienić). Udekorować koperkiem.
    Pierogi z wyjątkowym nadzieniemInteria KulinariaInteria Kulinaria