Sałatki makaronowe pełne warzyw

Makaron z groszkiem
Makaron z groszkiem123RF/PICSEL

Przysmak z szynką

Składniki

  • 35 dag makaronu świderki
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1-2 marchewki
  • 3/4 szkl. wyłuskanego groszku
  • 10-14 małych pomidorków
  • 15 dag szynki konserwowej (w kawałku)
  • 15 dag żółtego sera
  • 1 łyżeczka jasnego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • olej
  • 1 gałązka bazylii
4-5 porcji

Sposób przygotowania

Sałatka z łososiem, szynką parmeńską i makaronem razowymInteria KulinariaInteria Kulinaria

Kąski w winnej zalewie

Makaron w winnej zalewie
Makaron w winnej zalewie123RF/PICSEL

Składniki

  • 60 dag grubego makaronu, np. rurki, kokardki
  • 1 mała cukinia
  • 1-2 ostre papryczki typu chili
  • 2-3 wąskie dymki (tylko biała część)
  • 2-3 łyżki wytrawnego białego wina
  • 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1-2 łyżeczki młotkowanego lub grubo mielonego pieprzu
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
5-6 porcji

Sposób przygotowania

Przepis na wyborną sałatkę z makaronemInteria KulinariaInteria Kulinaria

Bałkańska miska

Makaron z groszkiem i oliwkami
Makaron z groszkiem i oliwkami123RF/PICSEL

Składniki

  • 30 dag grubego makaronu, np. świderki, rurki
  • 3/4 szkl. zielonego groszku
  • 15 dag twardego sera bałkańskiego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 10-12 czarnych oliwek
  • 1 limonka
  • garść listków bazylii lub szałwii
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta cukru
  • sól
  • czarny pieprz
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
3-4 porcji

Sposób przygotowania

Przepis na sałatkę szopską z fetąInteria KulinariaInteria Kulinaria

Paprykarz z bazylią

Makaron z papryką
Makaron z papryką123RF/PICSEL

Składniki

  • 40 dag makaronu typu rurki
  • 1 średni bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 3 fileciki anchois lub 3 łyżeczki kaparów
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/3 szkl. oliwy lub oleju z pestek winogron
5-6 porcji

Sposób przygotowania

Pasta z pieczonego bakłażanaInteria KulinariaInteria Kulinaria

Spaghetti z cukinii

Spaghetti z cukinii
Spaghetti z cukinii123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 średnie młode cukinie
  • 12-15 kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 3-4 jajka
  • garść rukoli
  • po 2 łyżki pestek dyni i słonecznika
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2/3 łyżeczki sosu sojowego
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • olej z pestek winogron
  • kilka listków bazylii do dekoracji
3-4 porcji

Sposób przygotowania

Potrawka z bobem

Makaron z bobem
Makaron z bobem123RF/PICSEL

Składniki

  • 40 dag grubego makaronu, np. świderki, cavatappi, rurki
  • 8-10 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 3/4 szkl. świeżego bobu
  • 1/2 szkl. groszku q2 obrane cebule
  • 1/2 pęczka koperku
  • listki świeżych ziół
  • szczypta mielonego chili
  • szczypta mielonej kozieradki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju (najlepiej z pestek winogron)

Sposób przygotowania

Miks z tuńczykiem

Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem123RF/PICSEL

Składniki

  • 40 dag makaronu razowego
  • ok. 30 dag tuńczyka w zalewie, w kawałkach
  • 2 marchewki
  • 3/4 szkl. groszku cukrowego
  • 2 cebulki dymki lub szalotki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • cząstka cytryny
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól
  • mielony kolorowy pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron

Sposób przygotowania

Jak zrobić spaghetti z warzyw?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?