Sałatki makaronowe pełne warzyw
Błyskawiczne i łatwe potrawy, które polubi cała rodzina!

Przysmak z szynką
Składniki
- 35 dag makaronu świderki
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 żółtej papryki
- 1-2 marchewki
- 3/4 szkl. wyłuskanego groszku
- 10-14 małych pomidorków
- 15 dag szynki konserwowej (w kawałku)
- 15 dag żółtego sera
- 1 łyżeczka jasnego octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- olej
- 1 gałązka bazylii
Sposób przygotowania
1. Ocet wymieszaj z 2 łyżkami wody, 3/4 łyżeczki cukru, szczyptą soli i 1 łyżką oleju. Umytą cukinię i oczyszczone marchewki pokrój w cienkie paseczki. Zalej marynatą, wymieszaj i odstaw na 30 minut. 2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Osącz, zostaw do ostygnięcia. 1 litr wody zagotuj ze szczyptą soli i resztą cukru. Wsyp groszek. Gotuj 4-5 minut. Przełóż na sitko, osącz. Szynkę i ser pokrój w niewielką kostkę, paprykę na kawałki. Pomidorki umyj, dobrze osusz, potnij na ćwiartki.
3. Warzywa z zalewy octowej, wyjmij, osącz, osusz ręcznikiem papierowym. Do zalewy dodaj 3-4 łyżki oleju, dobrze wymieszaj (ew. dopraw pieprzem). Cukinię, paprykę, marchewki, groszek, pomidorki, ser, szynkę i makaron przemieszaj. Przełóż do salaterki. Skrop sosem. Udekoruj listkami bazylii.
Kąski w winnej zalewie

Składniki
- 60 dag grubego makaronu, np. rurki, kokardki
- 1 mała cukinia
- 1-2 ostre papryczki typu chili
- 2-3 wąskie dymki (tylko biała część)
- 2-3 łyżki wytrawnego białego wina
- 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1-2 łyżeczki młotkowanego lub grubo mielonego pieprzu
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
1. Bulion zagotuj. Wrzuć makaron, ugotuj na półtwardo. Osącz, zachowaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Makaron przepłucz zimną wodą, odstaw, by ostygł.
2. Dymki oczyść, potnij w plasterki, czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Wrzuć czosnek, dymki, oprósz oregano. Papryczki opłucz, oczyść z pestek. Strączki potnij w cienkie plasterki, dołóż do składników na patelni. Smaż 1-2 minuty, wlej wino i zwiększ płomień. Podgrzewaj, aż wino odparuje. Wlej kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Podgrzewaj, delikatnie mieszając jeszcze ok. 1 minuty, ostudź.
3. Cukinię umyj i potnij na wąskie paseczki, np. obieraczką do warzyw. Wymieszaj z duszonymi warzywami, oprósz pieprzem. Dolej 1-2 łyżki oliwy, domieszaj makaron. Schłodź przed podaniem.
Bałkańska miska

Składniki
- 30 dag grubego makaronu, np. świderki, rurki
- 3/4 szkl. zielonego groszku
- 15 dag twardego sera bałkańskiego
- 1/2 czerwonej papryki
- 10-12 czarnych oliwek
- 1 limonka
- garść listków bazylii lub szałwii
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- szczypta cukru
- sól
- czarny pieprz
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj, osącz i przelej zimną woda. Odstaw na sitku, by dobrze obciekł. Ok. 1 l wody zagotuj z cukrem i szczyptą soli, wsyp groszek. Gotuj 1 minutę. Przełóż na sitko, od razu przelej zimną wodą. Zostaw do ostygnięcia. 2. Olej wymieszaj z czosnkiem, sokiem wyciśniętym z 1/5 limonki, sporą szczyptą soli i pieprzu. Ser pokrusz na drobne kawałeczki. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę. Listki bazylii opłucz, dobrze osusz. Oliwki potnij w cienkie plasterki. 3. Osuszony makaron wrzuć do dużej miski. Dodaj 3/4 sera, groszek, pokrojoną paprykę i oliwki. Skrop 1-2 łyżkami sosu, przemieszaj. Wstaw do lodówki na 20 minut. Przełóż do salaterki, posyp pozostałym serem, listkami bazylii. Równomiernie skrop resztą sosu. Podawaj z cząstką limonki.
Paprykarz z bazylią

Składniki
- 40 dag makaronu typu rurki
- 1 średni bakłażan
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 2 czerwone cebule
- 3 fileciki anchois lub 3 łyżeczki kaparów
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 pęczek bazylii
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/3 szkl. oliwy lub oleju z pestek winogron
Sposób przygotowania
1. Bakłażan i papryki umyj, osusz, cebulę i czosnek obierz. Bazylię opłucz, osusz. Oliwę wymieszaj z lubczykiem, szczyptą pieprzu i octem. 2. Bakłażan pokrój wzdłuż na plastry, cebule na grube półplasterki, papryki - na większe kawałki, ząbki czosnku zostaw w całości. Wrzuć warzywa na patelnię grillową, najlepiej partiami tak, by płasko pokrywały patelnię. Smaż, aż się zrumienią. Przełóż na półmisek, polej przygotowaną oliwą. Przykryj listkami bazylii, odstaw na 2-3 godziny. 3. Ugotuj makaron w osolonej wodzie, osącz go, przelej zimną wodą. Zostaw, by ostygł. Warzywa osącz z oliwy, wymieszaj z makaronem. Oliwę zmiksuj z anchois i podaj jako sos do sałatki. Ew. dopraw pieprzem do smaku.
Spaghetti z cukinii

Składniki
- 2 średnie młode cukinie
- 12-15 kolorowych pomidorków koktajlowych
- 3-4 jajka
- garść rukoli
- po 2 łyżki pestek dyni i słonecznika
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2/3 łyżeczki sosu sojowego
- sól
- mielony czarny pieprz
- olej z pestek winogron
- kilka listków bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Rukolę umyj i osusz, usuń ogonki. Pestki dyni i słonecznika wsyp na rozgrzaną suchą patelnię, praż kilka minut, mieszając. Gdy zaczną mocno pachnieć, zsuń je na talerz, by przestygły. Czosnek obierz i posiekaj. Rukolę zmiksuj z pestkami, czosnkiem, oregano, rozmarynem i sosem sojowym. Dolej 3-4 łyżki oleju. Krótko zmiksuj. Dopraw pieprzem i ew. solą. 2. Pomidorki umyj, osusz, przetnij na połówki. Cukinie umyj, pokrój na paseczki. Wymieszaj z pomidorkami. Na maśle usmaż jajka sadzone, oprósz je solą i pieprzem. 3. Spaghetti z cukinii wymieszaj z sosem. Rozłóż na talerze i na każdej porcji połóż ciepłe jajko. Udekoruj bazylią.
Potrawka z bobem

Składniki
- 40 dag grubego makaronu, np. świderki, cavatappi, rurki
- 8-10 cienkich plasterków wędzonego boczku
- 3/4 szkl. świeżego bobu
- 1/2 szkl. groszku q2 obrane cebule
- 1/2 pęczka koperku
- listki świeżych ziół
- szczypta mielonego chili
- szczypta mielonej kozieradki
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju (najlepiej z pestek winogron)
Sposób przygotowania
1. Zagotuj 1 litr wody, włóż związany koperek, wsyp szczyptę soli. Wrzuć bób, a gdy woda zacznie znów wrzeć, dorzuć groszek i gotuj niecałą mi - nutę (bób ma być lekko twardy). Warzywa osącz (wodę z gotowania zachowaj!), przelej je zimną wodą. Bób obierz ze skórki. Wodę w z gotowania warzyw zagotuj, włóż makaron, ugotuj go na półtwardo. 2. Cebule potnij w piórka. Boczek pokrój w paski. Obsmaż na oleju, dołóż cebulę. Smaż, aż boczek się zrumieni, a cebula dobrze zeszkli. Dopraw chili i kozieradką. Delikatnie wymieszaj z ostudzonym makaronem, bobem, groszkiem i listkami ziół.
Miks z tuńczykiem

Składniki
- 40 dag makaronu razowego
- ok. 30 dag tuńczyka w zalewie, w kawałkach
- 2 marchewki
- 3/4 szkl. groszku cukrowego
- 2 cebulki dymki lub szalotki
- 1 łodyga selera naciowego
- cząstka cytryny
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól
- mielony kolorowy pieprz
- oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy. Osącz go i przelej zimną wodą. Zostaw na sitku, by wystygł. Groszek obgotuj krótko w osolonej wodzie. Osącz, odstaw, by ostygł. 2. Tuńczyka osącz, rozdrobnij widelcem. Marchewki, seler i cebulki obierz, umyj, osusz. Pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z 2 łyżkami tuńczyka, groszkiem i 1 łyżką oliwy. Dopraw papryką. 3. Przygotuj sos: z cytryny wyciśnij sok, dodaj 3 łyżki oliwy, cukier, czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Utrzyj na gładko. 4. Do makaronu dołóż przygotowane warzywa i rozdrobnionego tuńczyka. Przemieszaj, polej sosem.