Zbójnicki kociołek
Dla miłośników dań mięsnych

Składniki
- 4 kotlety z karkówki
- 70 dag leśnych grzybów (kurek, podgrzybków, prawdziwków, koźlarzy)
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 1 cebula
- 1 szkl. śmietany 18-proc.
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oleju
- suszony i świeży tymianek
- sól
- czerwony i czarny pieprz
Sposób przygotowania
1. Karkówkę umyj, rozbij. Posyp solą, czarnym pieprzem i suszonym tymiankiem. Grzyby oczyść, ew. opłucz, wytrzyj i pokrój. Cebulę obierz, posiekaj. 2. Karkówkę oprósz mąką. Usmaż na połowie oleju. Zdejmij. Rozgrzej resztę oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż grzyby. Duś ok. 35 minut. W połowie duszenia dodaj mięso. Dolej śmietanę i dołóż musztardę. Sos przypraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Danie posyp czerwonym pieprzem i posiekanym świeżym tymiankiem.