Pierogi z ciasta francuskiegi z oliwkami

Pierogi w śródziemnomorskim stylu.

Składniki na 12 sztuk:

Reklama

- 30 dag mrożonego ciasta francuskiego,
- 25 dag mozzarelli,
- 10 dag suszonych pomidorów marynowanych w oleju,
- po 10 czarnych i zielonych oliwek,
- 5 łyżek orzeszków piniowych,
- 3 łyżki posiekanej bazylii,
- skórka otarta z cytryny,
- strączek chili, sól,
- 2 żółtka, trochę mąki,
- łyżka igiełek rozmarynu (najlepiej świeżych)

Przygotowanie:

1. Ciasto rozmroź. Placki ułóż tak, aby lekko na siebie zachodziły, cienko rozwałkuj. Z ciasta wytnij 12 krążków o średnicy 12 cm.
2. Mozarellę osącz, pokrój w drobną kosteczkę. Pomidory wyjmij z zalewy, ręcznikiem papierowym osusz nadmiar oleju, pomidorki drobno pokrój. Posiekaj oliwki.
3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. C. Mozzarellę wymieszaj z pomidorami, oliwkami, 2 łyżkami orzeszków piniowych, bazylią, skórką cytrynową i posiekaną papryczką chili. Farsz posól. 4. Na każdy z krążków nakładaj po porcji farszu, z ciasta formuj pierożki, zalepiaj brzegi. Układaj na blasze. Pierożki ponakłuwaj. Smaruj roztrzepanymi żółtkami. Posyp rozmarynem i resztą pinii. Piecz 15-20 min. Czas przygotowania: 70 minut. Wartość kaloryczna 1 porcji: 690 kcal.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: pierogi

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje