Reklama

Reklama

Placki z buraczków

Buraczki wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową.

Składniki na 4 porcje:

  • 50 dag czerwonych buraczków
  • 10 dag płatków owsianych
  • 3-4 łyżki pestek słonecznika
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • trochę soku z cytryny albo octu
  • olej do smażenia

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Buraczki wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Piecz ok. godziny w temp. 190°C. Płatki owsiane drobno zmiel. Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni, przesyp na talerz, wystudź.

2. Upieczone buraczki wyjmij z folii, przestudź, polewając zimną wodą, obierz z łupinki. Poczekaj, aż dobrze wystygną, a potem grubo zetrzyj.

3. Buraczki wymieszaj z płatkami owsianymi i pestkami słonecznika. Wbij jajka. Ciasto przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny (ew. octem). Na patelni rozgrzej porcję oleju. Nałóż łyżką ciasto. Uformuj owalne cienkie placki, usmaż je z obu stron. Tak samo przygotuj kolejne partie placków. Osącz z tłuszczu. Udekoruj.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje