Morele marynowane

Wodę zagotuj z cukrem, miodem i octem, odstaw.

Morele marynowane
Morele marynowane123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg jędrnych moreli
  • kilka goździków
  • kora cynamonu
  • skórka z cytryny

Zalewa:

  • 250 ml wody
  • 400 g cukru
  • 100 g miodu
  • 150 ml octu spirytusowego 10 proc.

Sposób przygotowania:


Wodę zagotuj z cukrem, miodem i octem, odstaw. Morele umyj i osusz. Przekrój je na pół, usuń pestki. Do wyparzonych i osuszonych słoików włóż na dno po dwa goździki, kawałek kory cynamonu i skórki z cytryny. Wypełnij je morelami, na wierzchu dodając po 2 goździki i pasku skórki. Wlej zalewę, słoiki zakręć i pasteryzuj 25 minut od momentu zagotowania. Odstaw do góry dnem do wystudzenia. Podawaj do pieczeni.

Czas przygotowania: 45 minut

Zmysłowe smaki: Torcik bezowy z truskawkami i bitą śmietanąInteria.tv
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas