Reklama

Reklama

Patisony marynowane

Pomysł na patisony.

Składniki:

Reklama

- 1 kg. małych patisonów,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego,
- 1 łyżka ziaren gorczycy,
- 1/2 główki czosnku,
- kilka liści laurowych,
- 3 łyżki soli,
- 5 łyżek cukru,
- 1 szklanka octu spirytusowego 10 proc.,
- 5 szklanek wody

Przygotowanie:

Patisony umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w cząsteczki. Do wyparzonych i suchych słoików wkładać po kilka plasterków marchewki, kilka ziaren pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego, po 1 małym listku laurowym, ząbku czosnku i cząstce cebuli.

Następnie w słoikach układać patisony. Ocet zagotować z wodą, solą i cukrem. Marynatą zalać patisony, dokładnie wytrzeć gwinty słoika i zakręcić nakrętkę. Słoiki pasteryzować ok. 15 min. Po wyjęciu odwrócić słoiki do góry dnem i odłożyć na ściereczkę do ostygnięcia.

Czas przygotowania 1 h 20 min.

Smacznego

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: patison | przetwory

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje