Pomidory w przecierze

Same lub z dodatkiem ziół.

Składniki na 4 słoiczki:

Reklama

- 1 kg małych twardych miąższowych pomidorów,
- 1,2 l gotowego przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

1. Pomidory umyj, delikatnie ponacinaj na krzyż, następnie zanurz na chwilę (około 50 sek.) we wrzącej wodzie. Pomidorki wyjmuj z wrzątku łyżką cedzakową, a następnie przelej zimną wodą i zdejmij skórkę.
2. Przecier pomidorowy zagrzej niemal do wrzenia. Pomidorki ułóż w wyparzonych słojach i zalej gorącym przecierem pomidorowym. Słoje zamknij i pasteryzuj: opakowania półlitrowe 30 minut, litrowe 35 minut.
3. Pomidorki możesz marynować w przecierze o smaku naturalnym lub doprawić go w ulubiony sposób np. dodając posiekaną bazylię lub lubczyk. Można też przyprawić przecier czosnkiem lub zielem angielskimi, gorczycą.
Czas przygotowania 60 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: przetwory | pomidory

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje