Reklama

Reklama

Łosoś w pomarańczowo-sojowej marynacie

Z grilla.


Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 400 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki pasty miso
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 4 kawałki łososia (po ok. 180 g)
  • Zielona cebulka

Reklama

Przygotowanie:

Sok i skórkę z pomarańczy gotować wraz cukrem, aż ilość płynu zredukuje się o połowę. Dodać pastę miso, gotować jeszcze minutę i zdjąć z ognia. Dodać sos sojowy i ocet i ostudzić. Rybę umieścić w marynacie na 15 minut (nieco marynaty odłożyć, aby skropić nią gotową rybę). Miąższ pomarańczy pokroić na cząstki. Łososia wyjąc z marynaty, posolić, grillować 4 minuty, obrócić, posmarować marynatą i grillować kolejne 4 minuty. Podawać z cząstkami pomarańczy, posypać zieloną cebulką.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje