Reklama

Reklama

Sola w sosie pomarańczowym

Na wyjątkową okazję.

Składniki na 4 porcje:

- 80 dag filetów z soli (lub innej ryby np. dorsza),
- sól, pieprz, cukier,
- 1/2 paczka natki, 1 pomarańcza,
- 2 łyżki oleju, 3 łyżki mąki,
- 4 łyżki schłodzonego masła,
- 1 łyżka kaparów

Przygotowanie:

1. Rybę opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Natkę opłukać, posiekać. Sparzyć pomarańczę. Otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Na dużej patelni rozgrzać olej. Filety obtoczyć w mące i smażyć na dużym ogniu około 1 minutę. Zmniejszyć płomień, rybę obrócić i dosmażyć jeszcze 2-4 minuty. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.
2. Przygotować sos: do garnka wlać sok z pomarańczy, podgrzać. Małymi porcjami dodawać masło, skórkę pomarańczową, kapary i natkę. Delikatnie zamieszać. Przyprawić do smaku solą,
pieprzem i odrobiną cukru. Ryby polać przygotowanym sosem, krótko podgrzać. Przełożyć na podgrzane talerze. Udekorować cieniutkimi paseczkami skórki pomarańczowej i plasterkami cytryny lub pomarańczy.
Czas przygotowania: 30 minut
1 porcja: 450 kcal

Reklama

Smacznego

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | ryby | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie | sola

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje