Reklama

Reklama

4 wyjątkowe przepisy na placki ziemniaczane

Placki ziemniaczano-marchewkowe z indykiem w sosie śmietanowym

Składniki:
- 400 g pieczarek,
- 600g filetu z indyka,
- 800 g ziemniaków,
- 200 g marchewki,
- 2 cebule,
- 1 jajko,
- 5 łyżek mąki,
- sól, pieprz,
- 5 łyżek sklarowanego masła,
- 200 g śmietany 36 proc.,
- 250 ml bulionu,
- 6 łodyżek natki pietruszki Przygotowanie: Grzyby oczyścić, pokroić w ćwiartki. Mięso pokroić w paski.
Ziemniaki i marchewkę i 1 cebulę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać jajko, 4 łyżki mąki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na sklarowanym maśle na zloty kolor.
Pozostałą cebulę pokroić w półplasterki.
Łyżkę sklarowanego masła rozgrzać na patelni, mięso obsmażać 8 min., po 5 minutach dodać grzyby i cebulkę. Doprawić solą i pieprzem, oprószyć łyżką mąki, zalać śmietaną i bulionem, zagotować i gotować jeszcze ok 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem dodać siekaną pietruszkę. Indyka w sosie śmietanowym podawać do placków.

Reklama

Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 2770 kJ/662 kcal

Dowiedz się więcej na temat: placki ziemniaczane | ziemniaki | tanie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje