Czosnek marynowany i krem czosnkowy

Pyszne domowe przetwory.

Czosnek marynowany

Składniki:

- 8-10 główek czosnku,
- 2-3 papryczki chili,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ok. 300 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Czosnek obrać, chili pociąć na krążki, odrzucić pestki. Chili, paprykę i oliwę wymieszać. Czosnek nałożyć do słoiczków, zalać przygotowana oliwą tak, aby czosnek był przykryty. Słoiczki zakręcić, odstawić na co najmniej 2-3 dni. Przepis na 3 słoiczki po ok 200 ml. Trwałość: 6 miesięcy
Czas przygotowania: 20 minut

Krem czosnkowy

Reklama

Składniki:

- 10-12 główek czosnku,
- 5-7 łyżek oliwy z oliwek,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Po 4-5 główek czosnku zawijać w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. godzinę. Czosnek obrać i przetrzeć przez sito, wymieszać z oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć do przygotowanych słoiczków (2 słoiczki po 125 ml). Trwałość 6 miesięcy.
Czas przygotowania: 90 minut

Dowiedz się więcej na temat: czosnek | przetwory | 90 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje