Reklama

Reklama

Nadziewane pomidory w folii

Pomidory z żurawiną, serem, cebulą i ziołami na grillu.

Składniki dla czterech osób:

Reklama

- 4 duże pomidory (mogą być pomidory malinowe),
- pieprz,
- 4 okrągłe dojrzałe serki kozie (np. Crôttin),
- 30 g orzechów włoskich,
- 2 cebulki-dymki,
- 80 g suszonych żurawin amerykańskich,
- 2 łyżeczki świeżych listków tymianku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek, folia aluminiowa

Przygotowanie:

1. Pomidory umyć, obciąć górną część. Wydrążyć usuwając miąższ. Wnętrze pomidorów osuszyć ręcznikiem papierowym i posypać pieprzem.
2. Ser kozi obrać i pokruszyć. Orzechy posiekać, uprażyć przez chwilę na małej patelni. Dymki oczyścić, umyć i drobno pokroić. Żurawiny grubo pokroić. Przygotowane składniki połączyć z owocami, tymiankiem i oliwą z oliwek. Mieszanką napełnić pomidory, przykryć odciętymi częściami.
3. Każdy pomidor zawinąć w kawałek folii aluminiowej odpowiedniej wielkości. Zapiekać na grillu na węgiel drzewny przez ok. 5 minut.

Czas przygotowania ok. 25 minut

Wartości odżywcze jednej porcji ok.:
Białko: 8,6 g
Tłuszcz: 13,6 g
Węglowodany: 24 g
Wartość energetyczna: 248 kcal, 1044 kJ

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: pomidory | potrawy wegetariańskie | żurawina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje