Pomysły na gruszkę. Smaczne i proste

Gruszki to owoce, który potrafią nadać wielu potrawom nieoczywistego smaku i aromatu. W trwającym na nie sezonie warto zrobić dżem, czy upiec aromatyczne ciasto. Ale gruszki można też wykorzystać do odważniejszych kulinarnych zestawień. Oto nasze propozycje!

Dżem gruszkowy fo. Malwina Zaborowska
Dżem gruszkowy fo. Malwina Zaborowska RMF24

Dżem gruszkowy

O tym, że kupna konfitura nigdy nie zastąpi tej domowej chyba nie trzeba przekonywać. Dżem z gruszek, pachnący wanilią i cytryną to kwintesencja letniego smaku. Takiego, który zawsze możemy przypomnieć sobie, gdy za oknami zrobi się mniej przyjemnie.

Składniki: 1 kg gruszek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, laska, wanilii, 400 g cukru;

Przygotowanie: Gruszki obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy ziarnami wanilii. W rondlu gotujemy szklankę wody. Dodajemy gruszki i gotujemy pod przykryciem, aż będą miękkie. Wtedy dosypujemy cukru i gotujemy dalej, na małym ogniu, pod przykryciem, aż wyparuje woda. Dżem wkładamy do wyparzonych słoików i zamykamy. Pasteryzujemy przez 20 minut pod przykryciem.

Ciasto kakaowe z kardamonem i polewą gruszkową

Ciasto kakaowe z polewą gruszkową, fot. Malwina Zaborowska
Ciasto kakaowe z polewą gruszkową, fot. Malwina ZaborowskaRMF24

Bardzo słodkie ciasto, idealne do kawy. I niezastąpione na poprawę humoru.

Składniki na ciasto: 250 g margaryny, 200 g mąki tortowej, 200 g cukru, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3-4 łyżki kakao, pół szklanki mleka;

Składniki na sos karmelowy z gruszką: 200 g cukru, 100 ml wody, 2 gruszki, 300 ml śmietanki kremówki, 1/4 kostki masła;

Przygotowanie polewy: Cukier wsypujemy na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię, zalewamy go wodą; gdy zacznie się gotować, dodajemy gruszki pokrojone w plastry; Cały czas mieszamy - inaczej karmel może się przypalić i będzie gorzki. Uwaga: nie próbujmy karmelu, jest zbyt gorący! Gdy zacznie lekko brązowieć, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki; mieszamy i dla gęstości dodajemy ¼ kostki masła.

Przygotowanie ciasta: Margarynę ucieramy w mikserze z masłem. Dodajemy jajka. Łączymy ze sobą składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy je do masy jajecznej, miksujemy i po chwili dolewamy mleko. Znów miksujemy, aż do połączenia składników. Jednolitą masę przekładamy do wysmarowanej margaryną brytfanny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez koło 30 minut. Polewamy karmelem.

Malwina Zaborowska

RMF24.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas