Samo zdrowie. Szpinak z orzechami w cieście francuskim

Coś dla wielbicieli szpinaku, orzechów i sera koziego! Pyszna, dość prosta i zdrowa przekąska. Idealna nie tylko na ciepło.

Szpinak z orzechami w cieście francuskim, fot. Malwina Zaborowska
Szpinak z orzechami w cieście francuskim, fot. Malwina Zaborowska RMF24

Składniki: ciasto francuskie (gotowe, ok. 135 g lub własnej roboty), 250 g szpinaku, garść orzechów włoskich, 120 g sera koziego, łyżka masła, płaska łyżka soli, łyżeczka pieprzu, łyżeczka estragonu.

*Ciasto francuskie możemy kupić gotowe. Jeśli jednak mamy więcej czasu i chęci, warto je przygotować samemu. Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła, 1/3 szklanki zimnej wody, 1 łyżki oleju.

Przygotowanie ciasta francuskiego:

Zimne masło siekamy nożem z mąką. Dodajemy olej i chwilę wyrabiamy. Następnie dolewamy wodę i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki, co najmniej na ok. 2 godziny.

Przygotowanie przekąski:

Myjemy szpinak i osuszamy. Na rozgrzanej patelni, na małym ogniu topimy masło. Wrzucamy szpinak, co jakiś czas mieszamy, aż odparuje z niego woda (około 5-7 minut). Na osobnej patelni prażymy lekko pokruszone orzechy (ok. 4-5 minut). Dodajemy je do szpinaku, podobnie jak ser. Mieszamy, dodajemy przyprawy, zdejmujemy z ognia.

Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowujemy. Boki nacinamy w paseczki - tak aby środek pozostał w całości, a paskami można było zawinąć farsz. Nadzienie wykładamy na środek ciasta. Zawijamy, krzyżując paski do dołu. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach na złocisty kolor.

Boki ciasta nacinamy w paseczki - tak, aby środek pozostał w całości, a paskami można było zawinąć farsz, fot. Malwina Zaborowska
Boki ciasta nacinamy w paseczki - tak, aby środek pozostał w całości, a paskami można było zawinąć farsz, fot. Malwina Zaborowska RMF24
Przed włożeniem do pieca, wierzch nadzianego ciasta francuskiego smarujemy rozbełtanym jajkiem, fot. Malwina Zaborowska
Przed włożeniem do pieca, wierzch nadzianego ciasta francuskiego smarujemy rozbełtanym jajkiem, fot. Malwina Zaborowska RMF24
RMF24.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas