Ziemniaki w boczku

Proste danie, doskonały smak.

article cover
Foody.pl

12-15 ziemniaków średniej i równej wielkości,
boczek wędzony w plasterkach (po jednym plasterku na każdy ziemniak),
1 duża, czerwona, słodka papryka,
2 cebule,
5 ząbków czosnku,
masło,
sól, pieprz

Przygotowanie 30 min.
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i gotować w osolonej wodzie przez 10-15 minut, w zależności od ich wielkości. Muszą być ugotowane, ale nierozpadające się. W tym czasie cebulę oraz czosnek obrać i razem z papryką pokroić na grube plasterki. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować masłem, wyłożyć w nim kawałki cebuli, papryki oraz czosnku. Następnie lekko obgotowane ziemniaki owinąć plasterkami boczku i wyłożyć do naczynia. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas