Reklama

Reklama

BAMI GORENG - Lea

Składniki:

400 g. makaronu (najlepszy jest chiński, a jeśli brak to polskie kokardki)
200 g. fileta z piersi kurczaka
3 cebule
1 por
2 papryki (zielona i czerwona)
2 duże ząbki czosnku

olej roślinny

Przyprawy:

- sol
- pieprz
- curry
- imbir
- kurkuma
- kminek

Sposob przygotowania:

Filety z kurczaka natrzeć solą, pieprzem oraz curry i odstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie makaron ugotować, odcedzić i odstawić. Filety pokroić w kostkę i podsmażać na oleju aż będą rumiane, wrzucić pokrojone na pół krążki cebule i podsmażać do momentu aż cebula lekko zmięknie.

Reklama

Podsmażone mięso z cebulą przerzucić do głębszego garnka (jeśli masz wok, można wszystko robić w woku), dolać troszeczkę wody i dodać pokrojonego pora, przyprawić niewielką ilością imbiru, kurkumy, kminku i gotować 5 minut. Następnie wrzucić pokrojoną w niezbyt długie paski paprykę czerwoną i zieloną, wcisnąć ząbki czosnku i gotować do momentu aż papryka lekko zmięknie a następnie wrzucić ugotowany makaron i wszystko wymieszać razem. Przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Gotowe!!!

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Piersi | chiński | makaron

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje