Gazpacho - zupa hiszpańska - Lola

Receptura na około 3-4 porcji: mrożonka "Danie Hiszpańskie" - 1 opakowanie, pomidory świeże - 2 duże sztuki, oliwa z oliwek - 3 łyżki, czosnek - 2-3 ząbki, bulion drobiowy lub wołowy z 2 kostek bulionowych - 1 litr, kolendra świeża, bazylia świeża

Gazpacho to najpopularniejsza zupa z kuchni hiszpańskiej. Wywodzi się z Andaluzji, ale jest dziś popularna na terenie całej Hiszpanii w różnych odmianach. Jest zupą sezonową, docenianą w okresach upalnych. Gazpacho to hiszpański chłodnik warzywny, orzeźwiająca potrawa na gorące dni, których w Hiszpanii nie brakuje. Podaje się na zimno, prosto z lodówki.

Przygotowanie: mieszankę "Danie Hiszpańskie" (nie rozmrożoną) smażymy na oliwie z oliwek nie więcej jak 12-13 minut, uważając, aby warzywa się nie zrumieniły. Pod koniec smażenia dodajemy

pomidory bez skóry i pestek pokrojone w kostkę o bokach około 0,5 centymetra oraz bardzo drobno pokrojony czosnek. Uwaga ! czosnku nie należy przeciskać przez różnego rodzaju maszynki lub rozgniatać nożem, gdyż czosnek staje się gorzki. Całość delikatnie mieszamy i smażymy nie dłużej jak 2 minuty. Gdy mieszanka jest już gotowa, zdejmujemy ją z płyty lub palnika i dosypujemy zawartość saszetki dołączonej do mieszanki.

Przygotowanie zupy: gorące warzywa zalewamy bulionem, całość zagotowujemy. Jeżeli jest to konieczne doprawiamy solą i pieprzem lub w przypadku, gdy chcemy przygotować zupę o ostrym smaku doprawiamy sosem Tabasco. Gdy zupa jest gotowa dodajemy sporo grubo pokrojonej świeżej kolendry i bazylii.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas