Indyk pieczony z pomarańczą - Ewa

pierś indyka (80-90 dag), łyżeczka curry, cynamon, jedna bardzo duża pomarańcza (lub dwie małe)

article cover
INTERIA.PL

Najpierw nagrzewamy piecyk do 200 st.C. Bierzemy rękaw albo worek plastikowy do pieczenia, wrzucamy do niego indyczy biust (najlepiej poniżej 1 kg, bo większe bywają łykowate), sok wyciśnięty w jednej bardzo dużej i soczystej pomarańczy, albo dwóch małych i suchawych, curry, szczyptę soli.

Ja dodaję łyżeczkę cynamonu, ale jak ktoś za tym nie przepada, może dać mniej.

Zamykamy rękaw, potrząsamy tym wszystkim, aż się wymiesza, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 st.C, wstawiamy indyka i pieczemy ok. 45 minut.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas