Pączki Sznejderowskie - przysłała Liwia

56 dag najlepszej mąki pszennej; 1 szklanka mleka; 3 dag drożdży; 13 dag masła; 7 dag cukru; 8 dag gorzkich migdałów; skórka z cytryny; łyżeczka soli; 8 żółtek; 2 jaja; 50 dag smalcu; 2 kieliszki spirytusu; 20 dag cukru pudru; 1cukier wanilinowy lub wanilia; do nadziewania dżem, połówki orzechów włoskich itp.

Przygotowanie:

Drożdże rozrobić w mleku, dodać łyżeczkę cukru, postawić w cieple, by podrosły. W misce utrzeć żółtka i dwa całe jaja z cukrem i masłem na pianę, a gdy drożdże podrosną, wlać je do masy, wsypać mąkę, sól, kieliszek spirytusu i wyrobić ciasto. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zemleć i wsypać do ciasta startą z cytryny skórkę. Jeszcze raz wyrobić ciasto, posypać z wierzchu cukrem, przykryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego formować pączki, nadziewać i układać na stolnicy. Po powtórnym wyrośnięciu smażyć dwustronnie we wrzącym smalcu z dodatkiem kieliszka spirytusu. Osączyć na bibułce, obsypać cukrem pudrem i wanilią.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas