Sernik złota rosa

Przepis na ciasto przesłała Agula.

Ciasto:

- 1 kostka margaryny

- 3 szklanki mąki

- 1/2 szklanki cukru

- 3 żółtka

- 1 proszek do pieczenia

- 1 cukier waniliowy

Masa serowa:

- 1 kg twarogu

- 3 jajka

- 1 szklanka cukru

- 1/2 szklanki oleju

- 2 szklanki mleka

- budyń śmietankowy lub waniliowy

- 1 cukier waniliowy

- sok z połowy cytryny

Piana:

- 3 białka

- 1/2 szklanki cukru

- łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie ciasta:

Margarynę, żółtka, cukier i cukier waniliowy zmiksować. Przygotowaną masę zagnieść, dodając mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę, nie zapominając o bokach ponieważ masa serowa będzie rzadka.

Przygotowanie masy serowej:

Miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu uzyskania puszystej masy. Powoli ciągle mieszając dodajemy na przemian zmielony twaróg z olejem.

Wlewamy mleko i wsypujemy budyń. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Masę ostrożnie przelewamy na blachę i pieczemy ok 45 min w 180 stopniach.

W międzyczasie przygotowujemy pianę. Miksujemy białka następnie dodajemy powoli cukier i mąkę ziemniaczaną.

Po 45 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika i na gorące wykładamy pianę. Następnie pieczemy jeszcze 15 minut w 180 stopniach.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie! Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas