Sugo - belzebub

<b>Składniki: </b> 4 ząbki czosnku, 1 mała cebula, łyżka oliwy lub oleju, 2 puszki pomidorów bez skórki, 0,5 kg mielonego mięsa (niekoniecznie), trochę startego sera (2-3 łyżki), jarzynka, oregano, bazylia, lubczyk, 500 g makaronu (najlepiej kolanka, rurki itp).

Przygotowanie

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kostkę. Cebulę wraz z czosnkiem lekko przesmażamy na łyżce oliwy, dodajemy pomidory, przyprawiamy jarzynką i ziołami po czym dusimy pod przykryciem. Jeśli robimy sugo z mięsem to po 10 minutach duszenia dodajemy mięso. Dusimy tak długo aż pomidory się rozpadną po czym po trosze wsypujemy ser i mieszamy, aby się rozpuścił. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do rondla z sosem, wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas