Tort szpinakowy

<b>Składniki: </b>1/2 kostki margaryny, 2 żółtka, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli (jeśli zagniatane kruche ciasto jest zbyt twarde można dodać dwie łyżki kwaśnej śmietany), 1/2 kg mrożonego lub świeżego szpinaku (odgotować, jeśli świeży), 25 dkg białego sera lub ricotty, Grana Padano utarta do smaku, sól, pieprz do smaku ,2-3 ząbki czosnku.

Przygotowanie

Na oliwie z oliwek podsmażyć jeden z ząbków czosnku, gdy będzie zloty wyrzucić a na patelnie włożyć szpinak i wcisnąć do niego pozostały czosnek. Gdy szpinak będzie miękki dodajemy pozostałe składniki tj. biały ser, utarta Grane Padano (może być inny żółty ser), sól, pieprz i miksujemy wszystko na gładką masę. Tort wykonujemy jak szarlotkę dzieląc ciasto na 3 części, 2/3 układamy na spód i boki blachy, pozostałą część na wierzch. Dla ładniejszego wyglądu ciasta smarujemy wierzch białkami. Smacznego.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas